Hulladékból építik fel Szíria híres műemlékeit a menekültek

Nejlonszatyrok, kebab-pálcikák, fahulladék: ezeket használják a jordániai Zataari menekülttáborban élő szíriaiak, hogy felidézzék hazájuk műemlékeit.

Minden alapanyag és minden szerszám a táborból származik. A művészek pedig, akik belekezdtek a projektbe, Daraából, Szíria délnyugati városából. Összesen 11 olyan nevezetesség makettjét készítik el, amelyek esetében attól félnek, hogy semmi nem marad belőlük a harcok miatt az utókorra. Nekik pedig fontos, hogy megőrizzék, ha másképp nem megy, hát így, az örökségüket.

Erről Ahmad Hariri informatikai mérnök mesélt a Thomson Reuters alapítványnak. Ő hozta össze a hat művészből álló csapatot. Azt akarják megmutatni a világnak, hogy milyen hatalmas Szíria kultúrkincse, és mit tesz vele a háború. “Ez egy üzenet: állítsátok meg a háborút” – mondja.

De mindenekelőtt a táborlakó gyerekeket akarják megismertetni azzal, amit ők nem láthattak még: a gazdag és ősi civilizáció örökségével.

A projektbe még 2014-ben fogtak bele, fotók és saját emlékeik alapján. Többen közülük sokszor voltak a műemlékeknél, minden apró részletet fejből tudnak.

Így építik újra, kicsiben és hulladékból a mára nagyrészt lerombolt Palmürát, agyagból és kebab-pálcikákból az aleppói citadellát, vagy például az egykor volt Deir al-Zor függőhidat.

De festményeket és szobrokat is készítenek, a téma ugyanez. Ki is állítanák majd a munkáikat, de ez nem olyan könnyű.

A művészek már három éve élnek a táborban, és arra várnak, hogy visszatérhessenek Szíriába. Ahol továbbra is együtt dolgoznának, azt tervezik. Semmi másra nem vágynak, csak hogy visszakapják a normális életüket.

A szíriai háború már több mint negyedmillió halottat követelt, és a 2. világháború óta a legnagyobb menekültválsághoz vezetett. Csaknem 4 és félmillióan hagyták el a hazájukat, több mint 6 és fél millióan az országon belül vannak ugyan, de az otthonaikat elveszítették. A Zataari menekülttábor, ahol a makettek készülnek, 15 kilométerre van a határtól, Észak-Jordániában, és 79 ezer ember él benne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez