Kivonulnak a kanadai vadászbombázók a közel-keleti koalícióból

Kanada február 22-ig befejezi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki és szíriai állásai elleni légicsapásait az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció keretein belül – jelentette be hétfőn Justin Trudeau kanadai kormányfő.

Ezzel Kanada befejezi harci tevékenységét a közel-keleti országokban, kivonja a dzsihadista célpontokat támadó hat vadászbombázóját. Az IÁ elleni harcot viszont két megfigyelő és egy légi utántöltő repülőgéppel továbbra is támogatja, illetve növeli az iraki kurdok kiképzésében közreműködő katonáinak számát 69-ről 230 főre.

Trudeau a kormány döntését indokolva úgy fogalmazott: “az IÁ terrorját minden nap elszenvedő embereknek nem a bosszúnk, hanem a segítségünk kell”.

A tavaly októberben megválasztott miniszterelnök kampányában azt ígérte, hogy kivonja az említett hat vadászbombázót a koalícióból, ugyanakkor a döntés váratott magára az azt ellenző koalíciós tagok nyomása miatt.

Kanada 2001 és 2011 között vett részt az afganisztáni harci cselekményekben, ez idő alatt 158 katonája vesztette életét. Ennek hatására Kanadában csökkent az ország külföldi harci cselekményekben való részvételének támogatottsága. Tavaly márciusban baráti tűzben egy kanadai katona meghalt és másik három megsebesült Irakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez