Brutális áremelés – hatezer százalékkal kerül többe a benzin

Hatezer százalékos benzináremeléssel menekítené meg Venezuelát a gazdasági válságtól Nicolas Maduro. Az államfő az ország pénznemének, a bolivárnak a leértékelésétől várja a fellendülést.

Tömött sorokban várakoznak az autók a venezuelai benzinkutak előtt. Sokan kannákkal érkeznek, hogy a lehető legtöbb üzemanyagot tankolják fel a soha nem látott drágítás előtt. Az eddig mindössze 3 forint/literes ár 20 éven át a világ legalacsonyabbjának számított, mostantól azonban az autósok 180 forintért juthatnak benzinhez. Ez még mindig az európai átlagár fele, de a venezuelaiak nem ehhez szoktak. Őrültség ennyire megnövelni az árakat. Tudjuk, hogy válság van, de ez már túl sok. Az élelmiszer így is drága, és ezután még drágulni fog, ami akár éhezéshez is vezethet – magyarázta az egyik felháborodott sofőr. Venezuelát az olajárcsökkenés juttatta a tönk szélére, és egyelőre úgy néz ki, hogy a héten aláírt termelés-befagyasztási megállapodás sem jelent megoldást a gazdaság számára. Az egyezség értelmében Szaúd-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela a január 11-i szinten fagyasztja be olajtermelését.

A Maduro-kormány a versenyképesség fokozása érdekében a venezuelai fizetőeszközt is leértékelte a dollárral szemben; de félve az inflációtól 10 bolivár/dolláros szinten rögzítette az élelmiszer- és gyógyszerimportnál használt átváltási rátát. Hogy biztosítsuk az emberek egészséghez és gyógyszerellátáshoz való jogát, bár 30 százalékkal magasabban, de rögzítettük ezen termékek árát – jelentette be Nicolas Maduro. A szocialista kormány gyengeségéből elsősorban az éveken át elnyomott, de a parlamentben már többségben lévő ellenzék profitál. A piacpárti erők lemondásra szólította fel Hugo Chávez volt bizalmasát. Végre eljött az idő, hogy visszahívjuk Nicolas Madurót. Az utcákra visszük Venezuela népét – jelentette be az egyik ellenzéki politikus. Bár Maduro bizakodó a változtatásokkal kapcsolatban, az áremelések már többször vezettek heves tüntetésekhez Venezuelában. 1989-ben többen meg is haltak az összecsapásokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez