Elhagyták Szíriát az első orosz gépek

Hétfőn nagy meglepetést keltett, amikor Putyin elnök bejelentette: Oroszország csapatokat von ki Szíriából. Kedd délelőtt már el is hagyta a háborús arab országot az első orosz repülőgép-kötelék. Moszkva mostantól a békefolyamatban kíván nagyobb részt vállalni.

Nyugati tisztségviselők óvatosan fogadták az orosz elnök bejelentését, amely szerintük rábírhatja a damaszkuszi kormányt arra, hogy tényleges egyeztetésbe kezdjen az ellenzékkel a hétfőn újraindult genfi béketárgyalásokon. Közben egy ENSZ-bizottság közölte, hogy még kedden nyilvánosságra hozza jelentését a Szíriában elkövetett háborús bűnökről.

A szíriai orosz jelenlét csökkentéséről védelmi és külügyminisztere jelenlétében, a televízió nyilvánossága előtt beszélt az orosz elnök. Moszkva kulcsfontosságú szövetségese Bassár el-Aszad elnöknek, aki sietett visszautasítani azokat a találgatásokat, melyek szerint valamiféle törés állt volna be Oroszország és Szíria viszonyában, és közölte, hogy a dolgot előre megbeszélték. Sőt: körültekintően és közösen tanulmányozták a lépés lehetséges hatásait is.

Az oroszok tavaly szeptemberben kezdtek légicsapásokat Szíriában, és jóllehet Moszkva mindvégig azt állította, hogy csak terrorista csoportokat bombáz, a Nyugat szerint Aszad elnök poltikai ellenfelei is a célkeresztben voltak. Az orosz légicsapások mindenestre a kormányerők malmára hajtották a vizet. A BBC orosz forrásokra hivatkozó összesítése szerint

az orosz gépek több mint 9 ezer bevetésben vettek részt, 209 olajipari, illetve olajszállító létesítményt semmisítettek meg, 400 település és több mint 10 ezer négyzetkilométernyi terület visszafoglalásához segítették hozzá a szíriai hadsereget.

Arról, hogy hány gépet és hány katonát érint a kivonás, vagy mikorra fejeződik be, nincs hír. Igaz, azt sem tudni, hogy mekkora orosz erők vannak Szíriában – az amerikai becslések az AP szerint

3 és 6 ezer közé teszik az oda vezényelt orosz katonák számát.

Amit viszont lehet tudni, mert Putyin elnök közölte, az az, hogy Latakiában a Hmejmim légibázis változatlanul fog működni ezután is, csakúgy, mint a Földközi-tengeren lévő tartuszi haditengerészeti támaszpont.

Az orosz elnök hétfői bejelentését a Nyugat mellett a fő szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szóvivője is üdvözölte. Szalim al-Muszlat azt mondta, pozitív lökést ad a béketárgyalásoknak, ha az oroszok tényleg végrehajtják a csapatkivonást. Egy amerika tisztségviselő pedig név nélkül arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy reményteli az orosz lépés, jóllehet még túl korai megmondani, hogy pontosan mit is jelent, és mi áll mögötte.

A brit külügyminiszter, Philip Hammond szerint pozitív a döntés, ha valódi elkötelezettség motiválta arra, hogy politikai megoldást találjanak Szíriában az átmenet kérdésére. A német diplomácia irányítója, Frank-Walter Steinmeier pedig úgy véli: az orosz lépéstől nagyobb lett a nyomás Aszad elnökön, hogy komolyan tárgyaljon az ellenzékével.

Jóllehet ez azon aligha segít, hogy a szíriai kormányküldöttség nem hajlandó még tárgyalni sem arról, hogy egy elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzenek Genfben, miközben az ellenzék ragaszkodik ahhoz, hogy az átmeneti időszak csak a mostani elnök nélkül kezdődhet meg.

Fotó: AP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez