Erről állapodtak meg Brüsszelben Törökországgal

Sikerült megállapodni az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az elfogadott megállapodástervezetben kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen. Leszögezték továbbá, hogy az érintettek visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. A visszatoloncolások költségeit az Európai Unió fedezné. Tusk szerint Tusk a migrációs megállapodás összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal.

Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről – jelentette be Juha Sipila finn kormányfő a Twitteren. A hírt később Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is megerősítette.

Az Európai Unió és Törökország pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján létrejött migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést követően.

Sajtótájékoztatóján a volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba.

Tusk szerint kiegyensúlyozott egyezményt sikerült tető alá hozni, amely elfogadható a felek mindegyike, köztük Ciprus számára is.

Az Európai Tanács elnöke mindazonáltal hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Kifejtette, szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére.

Preben Aamann arról tájékoztatta a helyszínen lévő újságírókat, hogy a tervek szerint március 20-án lépne hatályba a migrációs egyezmény, amelynek értelmében ezt követően visszaküldenék a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes később ezt úgy egészítette ki, hogy maga a visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd.

Az egyezmény vasárnapi életbe lépéséről szóló dátumot Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is megerősítette a Twitteren.

Az elfogadott megállapodástervezetben kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen. Leszögezték továbbá, hogy az érintettek visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. A visszatoloncolások költségeit az Európai Unió fedezné.

A tervezet értelmében kezdetben állítólag 72 ezer menekültet telepítenének át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még további 54 ezer ember.

A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felül kért  további 3 milliárdos támogatás ügyében abban egyeztek meg, hogy azt azután folyósítják, ha már az első 3 milliárdot elköltötték.

A dokumentumban hangsúlyozták, a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése kizárólag akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének.

A javaslatcsomag értelmében Törökország június végéig megnyithatja a költségvetési fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalásokban. Az uniós és török vezetők március 7-i csúcstalálkozóján Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kérte, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben.

A törökök felajánlották, hogy ezért cserébe visszafogadnák az országból az egyezmény hatályba lépése után illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő az uniós vezetőkkel folytatott pénteki brüsszeli tanácskozását követően.

Sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez