Nem hajlandó arab nő mellett szülni a politikusfeleség

Tényleg nem rasszista a felesége – bizonygatja egy izraeli parlamenti képviselő. Ugyanakkor hozzáteszi: sem az asszony, sem ő nem akarják, hogy amikor a következő gyermekük születik, a szomszéd ágyon egy arab nő vajudjon.

Egyszerű a kérés, és jogos is – magyarázza a politikus, Bezalel Smotrich a Twitteren. “Szimplán természetes, hogy a feleségem nem akar olyan valaki mellett feküdni, aki olyan babát hoz a világra, aki 20 év múlva megölheti a miénket.” És még hozzáteszi, hogy az asszony azt sem akarja, hogy az araboknál szülés után általános tömeges bulival zavarják.

Az előzményekhez tartozik, hogy az izraeli Reshet Bet rádió arról sugárzott műsort, hogy sok tel avivi és jeruzsálemi kórházban általános gyakorlat, hogy a szülészeten különválasztják a palesztin és a zsidó nőket, még akkor is, ha ezt senki nem kéri.

Smotrich egyébként a jobboldali Zsidó Otthon párt képviselője, tavaly óta tagja a Knesszetnek. Megjegyzései arra késztették egy képviselő-kollégáját, az arab pártok közös listáján a parlamentbe jutott Abd al-Hakim Hadsz Yahyaazt, hogy nyílt levélben válaszoljon. Ebben azt is kéri a törvényhozás elnökétől, Yuli Edelsteintől, hogy függessze fel Smotrich képviselői jogait.

“Ez a fajta rasszista uszítás az egész népességet fertőzi, és ezért nem lehet elmenni mellette” – írja. “Ennek az embernek a megjegyzései közvetlenül ártanak a Knesszetnek.”

Még Smotrich pártelnöke, Naftali Bennett is bírálta párttársát. A Genezisből idézett, arra emlékeztetett,  hogy “(Isten) a maga képére teremté az embert”, és hozzátette: legyen az zsidó vagy arab.

A képviselőnek egyébként nem a mostani az első kirekesztő megnyilvánulása. Korábban büszke homofóbnak nevezte magát, és 10 évvel ezelőtt melegellenes felvonulást szervezett Jeruzsálemben. Tavaly év végén pedig arról írt cikket az egyik újságba, hogy azok a zsidók, akik megöltek gy palesztin családot Duma faluban, nem lehetnek terroristák, mert nem arabok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez