Újrajátszott karácsonyi fegyverszünet

Száz évvel ezelőtt volt a legendás karácsonyi fegyverszünet. Amikor elhallgattak a fegyverek az 1. világháború nyugati frontján, és a lövészárkok két oldalán együtt köszöntötték az ünnepet a német és a brit katonák: közös futballmeccsel is a senki földjén. Ezt játszották most újra izraeli és palesztin gyerekek Haifában.

Lehet, hogy csak legenda az a száz év előtti meccs a nyugati fronton. De akár az, akár igazolni tudják majd a történészek, hogy valóban volt, a béke nagyerejű jelképe az a híres, nem hivatalos, egynapos tűzszünet.

A mostani, izraeli meccs házigazdája a brit diplomáciai képviselet volt. “Nézzen csak ide, mögém” – mondta a Jerusalem Post tudósítójának Matthew Gould nagykövet. “Ez nem csak arról szól, hogy a gyerekek élvezik a focit. Valami különleges történik. Rendes körülmények között a különböző közösségek gyermekei nem beszélnek egymással, nem rúgják közösen a labdát, és nem építenek ezzel kapcsolatokat. Ez volt a legjobb, amit ki tudtunk találni a száz évvel ezelőtti esemény emlékére.”

Egy izraeli arab műsorvezető, Zuhair Bahloul szerint a közös játék értékét csak fokozza, hogy az utóbbi hetekben egyre nagyobb a feszültség Izrael és a palesztinok között. “Nagyon nagy most a szakadék az arabok és a zsidók közt. Ha mást akarunk majd, valamikor a jövőben, akkor azt a gyerekek közös játékával lehet elkezdeni. Ezek a kis kölykök most együtt csinálnak valamit, és ebből akár barátság is lehet.”

A brit nagykövetségek nem csak Izraelben: szerte a világon megemlékeznek az 1914-es legendáról. Így például Brazíliában, Oroszországban, Kambodzsában vagy Ghanában is.

Fotó: Goals of Peace

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez