Sakura ünnep a Füvészkertben

Alig két héttel azután, hogy Japánban hivatalosan is bejelentették a sakura kezdetét, Magyarországon is virágzásnak indultak a cseresznyefák. A gyönyörű természeti jelenség megfigyelésére évek óta lehetőség van az ELTE Füvészkertjében is, ahol idén egyebek mellett a japán kultúrát bemutató programokkal várják az érdeklődőket.

Japánban a legszebb időszak kétségkívül a tavasz beköszönte, és ezzel együtt a természet feléledésének csodás hetei. A sakura március közepétől májusig tart, ám szerencsére nemcsak a szigetország lakói gyönyörködhetnek a lélegzetelállító látványban. A jó időnek köszönhetően immár Magyarországon is kezdetét vette a virágzás, mely megfigyelhető az ELTE Füvészkertjében, ahol a cseresznyefák alatt minden évben megrendezik a sakura ünnepet.

2016-ban a Japánspecialista utazási iroda is csatlakozik a „magyar hanamihoz”, amelyen a piknikezéshez a Füvészkerttel közösen számtalan, a japán kultúrát bemutató programot kínál, így bárki részt vehet például a gasztronómiai workshopon vagy manga- és animefoglalkozásokon, illetve kipróbálhatja a kokeshi-baba készítést és a hagyományos japán íjászatot valamint kardvívást.

A sakura ünnepet idén két hétvégén, április 9-10-én, valamint 16-17-én tartják. A szervezők célja, hogy egy jó hangulatú, kellemes hanami piknik keretében hozzák közelebb a japán kultúrát a magyar közönséghez. A programok előtt egy nappal Orlóci László, a Füvészkert pedagógus-igazgatója mutatta be az Ázsia-kertet, melyben több olyan japán cseresznyefa is virágzik az ünnep alatt, melyből nagyon kevés van Magyarországon. Érdekesség, hogy japán cseresznyefából is több fajta van, többféle színben. Ezek együtt csak a Fűvészkertben tekinthetők meg, ráadásul rövid ideig, hiszen a legszebb fák hamar ledobják virágaikat.

DSC_0787 DSC_0788 DSC_0789

Talán kevesen tudják, de hazánkkal ellentétben a cseresznyefák nem teremnek gyümölcsöt. Az ünnep csupán a gyönyörű virágnak, és annak hullásának szól. Nem is nagyon jellemző, hogy a japánok cseresznyét ennének, viszont a cseresznyefavirág, vagyis a sakura íz szinte minden változatban kapható.

DSC_0790 DSC_0791 DSC_0794
A Füvészkert és a Japánspecialista mindenkit szeretettel vár a sakura ünnepen ma és április 16-17-én az ELTE Füvészkertben (1083. Budapest, Illés utca 25.) 9 és 17 óra között. A részletes programokért, valamint további információkért látogasson el a Füvészkert weboldalára, valamint az esemény Facebook-oldalára.

A cseresznyefavirágzásról

E természeti jelenség ünneplése csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. Népszerűségének fő oka a japánok természetszeretete és világlátása, amely az európai emberek számára szinte elképzelhetetlen. A hanami, azaz a virágnézés során a családok és barátok megpakolják piknikkosaraikat, majd kivonulnak a parkokba vagy a folyópartra, hogy gyakran éjszakákba nyúló virágnézésbe és mulatozásba kezdjenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez