Eddig működik a fegyvernyugvás Damaszkusz környékén

Az orosz-amerikai megállapodással összhangban éjféltől szünetelnek a harcok a Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gútában és Latakia tartomány északi részén – közölte a szíriai hadsereg vezérkara.

Orosz hírügynökségek által idézett közleménye szerint a szíriai katonaság tartani fogja magát a fegyvernyugvásról szóló megállapodáshoz, “ennek korlátoznia kell egyes terrorcsoportok tevékenységét és azokét is, akik mögöttük állnak, akik ki akarják élezni a helyzetet, alkalmat keresve a polgári lakosság elleni támadásokra”.

A két szíriai válsággócra vonatkozó fegyvernyugvásról csütörtökön állapodtak meg orosz és amerikai katonai illetékesek a tűzszünet betartásán őrködő, Genfben ülésező célcsoporton belül. A megállapodás értelmében 24 órán át szüneteltetik a harcokat a Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gútában, Latakia tartomány északi részén pedig 72 órás fegyvernyugvás van érvényben péntek éjféltől. Folytatódnak az amerikai-orosz egyeztetések, hogy a harmadik, legnagyobb háborús gócpontra, Aleppóra is kiterjesszék a fegyvernyugvást.

Az Egyesült Államok és Oroszország dolga érvényesíteni a fegyverszüneti megállapodás betartatását.

Szergej Kuralenko, az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére felállított központ vezetője azt mondta, ez idő alatt tilos harci cselekmények folytatása és mindennemű fegyver használata.

Kelet-Gútában a szíriai ellenzék egyik legerősebb fegyveres csoportja, a Dzsejs al-Iszlam harcol a kormányerők ellen. Orosz hírügynökségek szerint rendszeresen ágyúzza Damaszkusz lakott területeit és külvárosait, többször vette célba azt a környéket is, ahol Oroszország damaszkuszi nagykövetsége van.

Latakiában a törökbarát Ahrar as-Sam szélsőséges fegyveres csoport harcol a Szabad Szíriai Hadsereghez (SZSZH) tartozó más milíciákkal együtt. Az Ahrar as-Sam oldalán harcol állítólag az al-Kaida terrorszervezethez kötődő an-Nuszra Front is, amelyre nem vonatkozik az amerikai-orosz erőfeszítések eredményeként létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

Az Ahrar as-Sam és a Dzsejs al-Iszlam hivatalosan a felkelőknek abba a csoportjába tartozik, amely csatlakozott a tűzszüneti megállapodáshoz, de Moszkva szerint mindkettő rendszeresen megsérti a fegyvernyugvást.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez