Hamarosan a Krímben lesz az Eurovízió?

Talán még soha nem volt annyira politikus az Eurovíziós Dalfesztivál, mint az idén. Miután háborúellenes dalával a krími tatár énekesnő győzedelmeskedett, azonnal megindultak a kellemetlenkedő kommentek.

Február óta harsogta a nemzetközi sajtó, milyen éles politikai üzenetet hordoz az Ukrajnát képviselő Dzsamala 1944 című száma. Krími tatárként a sztálini kitelepítésről írta dalát a 32 éves énekesnő, dédnagymamája történetei alapján. A fogadóirodák mégsem őt jósolták az idei Eurovízió győztesének, hanem az orosz Szergej Lazarevet. Tévedtek, a hétvégéi stockholmi versenyen az 1944 győzedelmeskedett.

A hírre reagáló orosz kommentek között nem kevés szarkasztikus akad – derül ki a lenta.ru összeállításából. Volt, aki megkérdezte: mikor rendezik meg a Krímben a dalversenyt? A félszigeten, amelyet 2014-ben annektált Oroszország.

A kérdés egyébként az ukránokban is felvetődött. Miután szombat éjjel győztesnek hirdették Dzsamala dalát, az egykori ukrán miniszterelnök Arszenyij Jacenyuk kijelentette: ez a diadal biztosítja, hogy Ukrajna egyszer még visszaszerzi a Krímet. Hasonlóan nyilatkozott a krími tatárok tanácsának (medzslisz) vezetője, Refat Csubarov is. A tanácsot amúgy az oroszok a megszállás után gyorsan betiltották.

Mennyire tartja reálisnak, hogy a Krímben rendezzék a következő Eurovíziót? – kérdezte meg a hazaérkező Dzsamalát a 112 ukrán televízió. „Nagyon szeretném, ha Krímben volna a 2017-es dalverseny, de nem tudhatjuk. Nem mintha nem hinnék benne, ne értsenek félre, egyszerűen azt gondolom, hogy ezt egy év alatt nem tudjuk megcsinálni” – nyilatkozta az énekesnő.

Ténylegesen lehetséges helyszínekként eddig Kijev és Odessza került szóba. Ennél viszont jóval nagyobb kérdés, amit nem csak az orosz kommentelők firtatnak, mégis miből fogják finanszírozni az ukránok a 2017-es fesztivált. Az Eurovíziós Dalverseny rendezése ugyanis még egy kiegyensúlyozott országnak sem kis költség, nemhogy a kormányválságok, a korrupció, a háború és a gazdasági nehézségek sújtotta Ukrajnának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez