Két hirtelen csavar után zuhanás – megtalálták az első roncsdarabokat

Az egyiptomi légügyi hatóságok után a francia elnök is megerősítette, hogy lezuhant az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata, azért tűnt el hajnalban a radarok képernyőjéről. Közben a Reuters szerint két roncsdarabot pillantottak meg a görög Karpathos sziget közelében, 80 kilométerre délre attól a helytől, ahol a gépnek nyoma veszett.

A görög védelmi miniszter arról számolt be, hogy több mint 11 ezerről 6700 méterre zuhant, aztán hirtelen csavarokat csinált az egyiptomi gép, mielőtt eltűnt. Először 90 fokban balra, aztán egy teljes fordulatot jobbra. Az egyiptomi hatóságok viszont azt állítják, hogy nem kaptak ilyen információt a görögöktől.

A tragédia körül sok a bizonytalanság, az sem világos, volt-e automata segélykérő jel két órával a gép eltűnése után. A hatóságok ezt állították, de a hadsereg ezt tagadja. Egyelőre eltűntként tartják nyilván a járatot, addig, míg roncsokat nem találnak – közölte a polgári légiközlekedésért felelős egyiptomi miniszter. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a gép nem zuhant le. Viszont ha lezuhant, nem tudják, hogy mitől. Közben a Reuters görög forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy két tárgyat láttak a vízben, amelyek az Airbus-ról származhatnak.

Tartják magukat a találgatások arról, hogy terrorcselekmény történhetett, ezeket leginkább az táplálja, hogy egy görög kereskedelmi hajó legénysége arról számolt be, hogy lángokat látott az égen abban az időben, amikor a gépnek nyoma veszett. Ráadásul az időjárás is nyugodt volt. Maga a francia elnök sem zárta ki ezt a lehetőséget, sokan firtatják, hogy kerülhetett-e bomba a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a fedélzetre, és ha nem, akkor máshol felcsempészhettek-e valamilyen robbanószerkezetet. Mint arra az orosz gépre a sharm el-sheiki reptéren, amely még novemberben járt szerencsétlenül a Sínai-félsziget északi részén. Akkor 224-en vesztek oda, elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett.

A kutatás a roncsok után mindenestre folyik, egyiptomi, görög és francia gépek pásztázzák a Földközi-tenger vízét. A kairói reptéren pedig kétségbeesett rokonok és barátok várják a híreket a 66 emberről, akik a fedélzeten voltak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez