Az Iszlám Állam kerekesszékes hóhérjától rettegnek Líbiában

2015 februárja óta az Iszlám Állam líbiai szárnya legkevesebb 49 embert végzett ki az országban. Többségüket kémkedés, boszorkányság és istenkáromlás miatt küldték a halálba. A terrorszervezet ellenőrzése alatt álló Szírtben az iszlám törvények legszigorúbb formáját vezették be, a helyiek ezért állandó félelemben és rettegésben élnek. Azokat, akik megpróbálnak ellenszegülni vagy nem követik a radikális iszlamista szervezet útmutatásait, elhurcolják, majd brutálisan kivégzik.

A Földközi-tenger partján fekvő Szírtben, Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor szülőfalujában sikerült totális uralomra szert tennie az Iszlám Államnak. A terrorszervezet gyakorlatilag mindentől megfosztja a helyi lakosokat. Házaikat, otthonaikat elkobozza, és harcosai között osztja szét. A saria legszigorúbb formáját vezette be, melynek betartására külön erkölcsrendészeti egységet és bíróságot állított fel. Tilos zenét hallgatni, cigarettázni és szórakozni. A nők csak is férjük társaságában, tetőtől-talpig beöltözve tehetik ki a lábukat a házból.

A bankokat bezárták, a pénzautomatákat tönkretették. Egy pénzintézet működik az egész városban, amelynek szolgálatásait csak is a terrorszervezet emberei vehetik igénybe. A kórházak üresek, nincsenek orvosok, nővérek és ápolók. Ráadásul gyógyszerekből is kifogytak. Élelmiszerből is hiány van, az üzletek és boltok ugyanis nem működnek. A terrorszervezet ráadásul az élelmiszerkészleteket magáénak tekinti, harcosai között osztja szét. Az utcákon álruhás ügynökök járőröznek, akik teljes megfigyelés alatt tartják a lakosságot, a gyanús személyeket elhurcolják, és ezután rendszerint soha nem látják őket viszont hozzátartozóik. A telekommunikációs hálózótokat is megbénították, amivel gyakorlatilag teljesen elvágták a külvilágtól a várost és az ott élő embereket, akik egy lépést sem tehetnek a terrorszervezet tudta nélkül.

dfdfdfdf

A Human Rights Watch-nak (HRW) azonban sikerült kapcsolatba lépnie néhány helyeivel, akik megerősítették, hogy a terrorszervezet mindenkit fogva tart a városban. Elmenekülni nem tudnak, nincs pénzük és lehetőségük, hogy távozzanak. Sokan az Iszlám Állam bosszújától rettegnek. A nyilvános kivégzések és megszégyenítések ugyanis szinte mindennapos dolognak számítanak Szirtben. A szervezet egyik legrettegettebb embere pedig egy kerekesszékes férfi, akiről sokat nem tudni, csak annyit, hogy állítólag tunéziai származású. Felbukkanása óta több kivégzésen is láttak, ahogy tolószékben ülve küldi halálba az ártatlan embereket.

A HRW-nek egy helyi férfi, Ali elmondta, hogy 44 éves testévérét, Milad Ahmed Abourghebát az éjszaka leple alatt hurcolták el ágyából a terrorszervezet emberei. Azzal vádolták, hogy kémkédett utánuk és értékes információkat szivárogtatott ki a városból. A 44 éves férfi korábban a Líbia Hajnala mérsékelt iszlamista szervezet oldalán harcolt. Ali elmondta, hogy testvéréről három hónapig nem tudtak semmit. Végül az év elején látták utoljára, amikor további három emberrel együtt a város egyik főterén agyonlőtték, majd holttestüket keresztre feszítették. A kivégzésen a kerekesszékes hóhér is jelen volt, ő volt az, aki meghúzta a ravaszt.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez