Amal Clooney újabb sikere: kiengedték védencét az azeri börtönből

Sokak szerint túlzás sikerről beszélni, mert Hadidzsa Iszmajilova díjnyertes újságíró szabadon engedése csupán Baku taktikázásának a része. Ezzel persze nem a férje miatt is híres ügyvédet, hanem az azeri vezetést kritizálják.

Hadidzsa Iszmajilova azeri oknyomozó riportert azután vették őrizetbe 2014 decemberében, hogy korrupciós ügyeket fedett fel a kaukázusi olajparadicsomban. Tudósításaiban az elnök, Ilham Alijev családjának piszkos ügyeiről is beszámolt. Eleinte fenyegetésekkel és zsarolással próbálták elhallgattatni. Mivel ez nem sikerült, tavaly szeptemberben sikkasztás, adóelkerülés, jogkörrel visszaélés és törvényellenes vállalkozás vádjával hét és fél évre ítélték. Összesen másfél évet ült börtönben, mígnem tegnap szabadon engedték.

Hadidzsa Iszmajilova
Hadidzsa Iszmajilova

Amal Clooney (George Clooney amerikai színész felesége) emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd idén januárban ajánlotta fel segítségét a 39 éves Iszmajilovának. Az ügy márciusban került Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságára. A döntést a közeljövőre várták.

Éppen ezért nem várható, hogy változtatna politikáján az azeri kormány – jelentette ki az újságíró a BBC cikkében. Szerinte az ő szabadon engedésével nem szűnik meg a sajtószabadság korlátozása Azerbajdzsánban. Baku azért enged ki néha embereket, hogy ideig-óráig csillapítsa a nemzetközi kritikákat.

„Kettőt kiengednek, hármat becsuknak. Így egyre több ember kerül rács mögé” – figyelmeztet Iszmajilova. Aki ellen egyébként két vád még mindig érvényben van az eredeti négyből. Emiatt folytatja a harcot az azeri kormánnyal szemben.

Baku ellen több nemzetközi szervezet is szót emelt már. Az Amnesty International például lelkiismereti fogolynak nevezte Iszmajilovát. A Human Rights Watch tavalyi beszámolója pedig azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy kritikusait kirakatperekkel juttatja börtönbe, ahol feltehetően kínozzák és bántalmazzák is őket.

Képek: Flickr, Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez