Autó után most már motoron: hétvégén Motoros Borok Útja Rallye

Húsz esztendővel ezelőtt elrajtolt az első autós Magyar Borok Útja Rallye, amit azt követően minden évben megrendeztek. Ennek hagyományaira épülve idén megrendezik az első Motoros Borok Útja Rallye-t. A rendezvény június 3-án veszi kezdetét reggel 8 órakor. A motorok a Kincsem Parkból rajtolnak el és a versenyzők a Mátrai, valamint az Egri borvidéket látogathatják meg.

Tekintve, hogy idén nem autókkal indulnak útnak a versenyzők, hanem motorral, a szervezés is kicsit másként zajlik, mint az elmúlt években.

„A motorosvilág más érzelemvilággal büszkélkedhet, mint az autós társadalom. Ebből kifolyólag nekünk is kicsit át kellett gondolni az autós rallye-k kapcsán szerzett tapasztalatainkat. Igyekeztünk nagyon sok mindenkit, akik a motoros világban napi szinten jelen vannak, bevonni a szervezői munkába, és az ő tapasztalataikra építve próbáltunk egy olyan rövidített útvonalat kitalálni az autós Magyar Borok Útja Rallye-hoz képest, ami élményszerűen végig motorozható” – válaszolta kérdésemre Megay Róbert Péter, az első Motoros Borok Útja Rallye szervezőbizottságának elnöke.

A budapesti Kincsem Park első alkalommal lesz házigazdája a versenysorozatnak. A tervek szerint csaknem félszáz motorból álló mezőny vesz majd részt az eseményen. A biztonságra ügyelve motoros rendőri felvezetéssel veszi kezdetét a rendezvény, emellett az OxyTeam Országos Sportmentőszolgálat jelenlétével teszik majd még biztonságosabbá a versenyt.

ral4

A két nap alatt 10 hazai borászat mutatkozik be a résztvevőknek. Köztük van a Mátrai Borvidékről a Kovács Borház, a Nandi Magdi Borászat és Vendégház, a Molnár és Fiai Pincészet, a Pálinkás Pincészet, a Nyilas Pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, az Egri Borvidékről a Gróf Buttler Borászat és az Ostorosbor, a Tokaji Borvidékről pedig a Holdvölgy, valamint a Basilicus Borkultúra Központ.

„Ennek a szűk, 500-600 fős baráti társaságnak, aminek a részesei vagyunk, jelentős részben tagjai olyan emberek, akik szeretnek motorozni, vagy akik motorral bármilyen apropóból foglalkoznak. Az ő részükről érkezett az az ötlet három évvel ezelőtt, hogy kezdjünk el gondolkozni egy motoros rendezvényben” – mondta nekem Megay Róbert Péter.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miként lehet összeegyeztetni az alkoholfogyasztást a vezetéssel. Megay Róbert elmondása szerint a Magyar Borok Útja Rally eseménysorozatain nincs ennek veszélyfaktora.

ral5

„Húsz Magyar Borok Útja Rally-t bonyolítottunk le úgy, hogy személyi sérülés soha nem történt. Ezért kérjük mindig a rendőrség segítségét is abban, hogy hivatalos hatósági személyek szondáztassák és ellenőrizzék a rendezvénynek a résztvevőit. […] A motoros rendezvényen szigorúbbak a szabályok, hiszen itt nemcsak a motorkerékpárt vezető személy nem fogyaszthat alkoholt, hanem az utasa sem. Ezért szerveztük rövidített útvonalon magát a rendezvényt, hogy visszaérve a szállodába meg tudjuk kóstolni azoknak a borászoknak a borkiválóságait, akiket egyébként a délelőtti órákban személyesen meglátogatunk. Minden reggel szondáztatással kezdődik, de ez napközben is fennáll minden résztvevő vonatkozásában. Ezt nagyon szigorúan vesszük” – nyilatkozta a szervezőbizottság elnöke.

ralli

A lényeg az élmény és a tapasztalatszerzés, de előfordulhat, hogy valakikben túl nagy a versenyszellem és csak a győzelemre hajt. Ez kiküszöbölhető azzal, hogy nemcsak azok kapnak büntetőpontot, akik későn érkeznek egy helyre, hanem azok is, akik korábban érnek az adott helyszínekre.

A versenyhez érvényes jogosítvány és egyéni védőruházat kell. A jelentkezést online formában lehet leadni, egy jelentkezési lap kitöltésével.

Az első Motoros Borok Útja Rallye-n az olasz Vespa motorgyár biztosít lehetőséget a versenyzőknek arra, hogy vadonatúj jubileumi modelljeikkel teljesítsék a versenytávot.

ral1

A sajtótájékoztatón dr. Komáromi Endre nyugdíjba vonult rendőrségi ezredes, Dr. Nagy Tibor, az Oxyteam Mentőszolgálat tulajdonos vezérigazgatója, Kis Viktória gyorsasági motorversenyző és Lukoczky Csilla, a Vespa hazai vezérképviseletét ellátó Netmoto Kft. marketing vezetője is részt vett. Bizakodva remélik, hogy a verseny problémamentes és biztonságos lesz, és sok sikert kívántak a versenyzőknek.

A rallye fővédnökei dr. Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Fazekas Sándor földművelési miniszter lesznek. Az érdeklődők, illetve a szurkolók pénteken Gyöngyös főterén, szombaton az egri Dobó téren találkozhatnak a motoros felvonulással. Az ünnepélyes eredményhirdetésre szombat délután a Galyatetőn kerül sor a Hunguest Grandhotel Galyában. (vilagszam.hu)

ral3

 

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez