Örményország, a bibliai édenkert hazája

Örményország gazdag turisztikai nevezetességeit, történelmét és kultúráját ismerhettük meg az Inforádió Világszám műsorában, dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Nem véletlen, hogy Örményországot az európai kultúra bölcsőjeként emlegetik. Ezen az ősi keresztény területen volt egyes feltételezése szerint a bibliai édenkert, míg mások szerint Noé bárkája is itt ért földet a vízözön levonulása után. Természetesen ehhez hasonló elméleteket már máshol is hallhattunk, így ki tudja mi igaz ezekből a feltevésekből.

Érdekesség, hogy itt találták meg a világ legrégebbi szőlőprését. Az örmények rendkívül büszkék a hazai konyakjukra, de a vodka is majdnem minden vendégfogadás kötelező kelléke. Emellett a sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcsük.

bor

Örményország mindig is hatalmas háborúknak volt a részese. Jelenleg is hadban áll Azerbajdzsánnal, de a helyi konfliktusok és összezördülések is jelen vannak a mai napig. Emléknapjuk április 24-e, melyet az örmény genocídium kezdetének tartanak. Ezen a napon körülbelül 250 örmény értelmiségit börtönzött be az oszmán kormány, majd aznap éjjel valamennyiüket kivégezték.

Területe körülbelül egyharmada Magyarországénak, az összlakosság száma pedig megközelítőleg 3 millióra tehető, ebből hozzávetőleg 1 millión élnek a fővárosban,Jerevánban, amely a világ egyik legrégebbi városa. Repülővel könnyen megközelíthető az ország.

Tatev kolostor.
Tatev-kolostor.

A mai napig találkozhatunk a szovjet időkre emlékeztető épületekkel, vendéglőkkel, fogadókkal és autókkal. Gyönyörű kolostorokat lehet megtekinteni, melyek közül valamennyi csak gyalog közelíthető meg, valamint lenyűgöző világörökségi helyszínekre látogathatunk el. Múzeumokban sincs hiány. Jerevánban például megtekinthető az első örmény nyelven kiadott Biblia. A világ leghosszabb drótkötélpályája is Örményországban van, 5700 méteres.

Folytatás a kozepsuli.hu-n.

Nyitófotó: a zvartnotsi templom és az Ararát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez