Harcok robbantak ki Eritrea és Etiópia között

Eritrea szándékos támadással vádolja szomszédját, mig az etióp vezetés azt állítja, hogy nem tud semmiről. Közben szemtanúk komoly csapatmozgásokról és heves tűzpárbajról számoltak be.

Az eddigi információk szerint a fegyveres összecsapás vasárnap robbant ki, a vitatott hovatartozású Tsorona körzetben. Áldozatokról nem érkeztek hírek. Helyi lakosok azonban rendkívül heves tűzpárbajról számoltak be. Emellett azt is jelezték, hogy a határmenti szakasznál jelentős csapatmozgásra és nehézfegyverek készenlétbe állítására lettek figyelmesek.

Arra azonban még nincsen válasz, hogy kik kezdték a lövöldözést. Az eritreai kormány az etiópokat vádolja a harcok kirobbanása miatt. Getachew Reda etióp kormányszóvivő azonban a BBC-nek azt mondta: „neki nincsen tudomása arról, hogy fegyveres összecsapásra került volna sor”.

A két ország között 1998-ban egy határvita miatt robbant ki a háború, amely mindkét fél számára komoly veszteségeket eredményezett. Tsorona körzet pedig a háború központi frontvonala volt, ahol közel 70 ezer ember vesztette életét. A határmenti háborút végül a 2000-es algíri egyezmény zárta le, anélkül, hogy bármelyik fél valódi győztesként került volna ki a konfliktusból.

Etiópia és eritreai között egyébként mindig is feszült, illetve ellenséges volt a viszony. Eritrea ugyanis sokáig Etiópia része volt, majd egy hosszú polgárháború után, 1993-ban nyerte el a függetlenségét.

kép:eritrea-beligerance.com

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez