Újjáéled az Ybl Vízház

Nemcsak rendezvények, konferenciák, tudományos események központja lesz, de újra magyar tulajdonba is kerül a Várkert Bazár szomszédságában lévő Ybl Vízház.

A világörökség részét képező épület 1875-től 1882-ig épült, korábban számos funkciót töltött be. Az eredetileg a Királyi Palotát vízzel ellátó, Ybl Miklós tervei alapján készült szivattyúház a Várkert frekventált helyén található, 10 éve kihasználatlanul.

Az új tulajdonos a Pallas Athéné Domus Innovations Alapítvány tulajdonában álló Vízház Zrt.

„Az épület 10 és fél millió euróért került újra magyar tulajdonba, ami igen kedvező ár ahhoz képest, hogy  pótolhatatlan érték, és korábban 14 millió euróról lehetett hallani” – mondta Fekete Zoltán, az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A kedvező ár annak is köszönhető, hogy a vételi opcióval rendelkező céget, a Sport Zone Kft.-t vette meg a Vízház Zrt.

FMP_5435

Az Ybl Vízházat eredeti funkciójának elvesztése után 1905-ben újjáépítették, kávéház lett, később zenepavilon, sőt 40 évig étterem is volt. A II. világháború alatt sérüléseket szenvedett, de ’92-ben teljesen renoválták. 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban lett Várkert Palota néven rendezvények helyszíne, de évek óta üresen áll.

DSC_0236

DSC_0222

„A vásárlásnak két alapvető célja is van. Az egyik az értékmegőrzés, hiszen az épület a világörökség részét képező Várkert Bazár mellett van, a Duna partján. A második cél pedig a hasznosítás és a profittermelés. Terveink szerint az épületet a nagyközönség is látogathatja majd, illetve rendezvények, konferenciák, kiállítások, kulturális és tudományos események helyszíne lesz” – mondta Fekete Zoltán.

DSC_0227 DSC_0228 DSC_0231

Az épületet még nem vette birtokba az új tulajdonos, így még nem világos, hogy később milyen felújítás, milyen jellegű külső-belső változások várhatók a történelmi épületben. De azt Fekete Zoltán hangsúlyozta, hogy az épület hosszútávú, biztonságos befektetést jelent az alapítvány számára, amivel a nemzeti közvagyon gyarapodik, az ingatlan pedig évek óta tapasztalható állagromlása és pusztulás helyett pezsgő kulturális központtá válhat. Az új tulajdonos 1-2 hét múlva veszi birtokba, az épületben a belső tereket is fel kell újítani.

kaszino-1816

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez