Egy robot megszegte a robotika első törvényét?

Egy bevásárlóközpontban biztonsági szolgálatot végző robot ütött el egy kisgyereket, majd egyszerűen továbbállt. Szerencsére azonban nem történt komolyabb sérülés, a 16 hónapos Harwin Cheng egy kisebb horzsolással megúszta a balesetet.

Ettől függetlenül azonban a robot egyértelműen megszegte a híres sci-fi író, Isaac Asimov legfőbb szabályát.

“A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen”

olvasható Asimov írásaiban, mint a robotika első törvénye.

Cheng szülei elmondták, hogy a robot nekiment gyereküknek, aki így beütötte a fejét a 130 kilós szerkezetbe, majd arccal a földre esett. Ezután – mintha mi sem történt volna – a robot továbbindult, áthajtott Cheng jobb lábán, ami ennek köszönhetően bedagadt.

robot

A szóban forgó robot egy Knightscope K5, a The Verge-nek pedig sikerült megszólaltatnia a gyártót, akik szerint egészen máshogy történt az incidens. Egy nyilatkozatban elmondták, hogy Cheng elkezdett futni a robot irányába, ami megpróbálta kikerülni, de a kisgyerek újból nekifutott, ekkor ütköztek össze. A Knightscope K5 ekkor leállt és nem érzékelt semmit az útjában. Mikor a szülők elvitték a közelből Cheng-et, a robot folytatta útját.

PnP-Expo-55

Természetesen bocsánatot kértek a szülőktől, és arra kérik őket, látogassák meg a cég központját, ahol személyesen is elnézést tudnak kérni a fejlesztők a baleset miatt, de állítólag még nem válaszoltak.

Nem ez az első eset, hogy a mesterséges intelligencia felé hajazó technikák balesetet okoznak, nemrég írtunk arról, hogy a Tesla önvezető autójával szenvedett halálos balesetet egy férfi. Azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a megfelelő fejlettség mellett a robotok biztonságosabban tudnak majd vezetni vagy veszélyes munkákat elvégezni, mint az emberek. Elon Musk odáig ment, hogy szerinte a jövőben tilos lesz majd embereknek autót vezetni.

Fotók: Wikipedia & Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez