Mit mond Miss Pakisztán a becsületgyilkosságról?

Miss Pakisztán fejére nem a hazájában került a korona: a világ különböző országaiban élő pakisztáni nők közül választották meg a legszebbnek. Azt mondja: hazájában a nőknek össze kell fogniuk a becsületgyilkosságok ellen

Anzhelika Tahir Kanadában, Torontóban él, onnét szólította fel szülőhazája nőit arra, hogy egymás kezét fogva próbálják megállítani azokat a borzalmas “becsületgyilkosságokat”, amelyeket saját családtagjaik követnek el olyan lányok és asszonyok ellen, akikről úgy vélik: csorbát ejtettek a tisztességükön.

A regnáló szépségkirálynő az után a hétvégi eset után szólalt meg, amely sokkolta a világot. Amikor is a saját bátyja drogozta be majd fojtotta meg Qandeel Balochot, a fiatal pakisztáni modellt, aki közösségi oldalakon posztolta a saját fotóit. “Annyira szomorú vagyok, hogy ilyen rettenetes dolog történt. Mindegy, hogy Quandeel mit csinált, a gyilkosság nem válasz. A bátyját bíróság elé kell állítani. Remélem, hogy a pakisztáni nők összfognak, és közösen állnak ki a becsületgyilkosságok ellen.”

Arról, hogy Baloch provatívan viselkedett egy konzervatív társadalomban, Miss Pakisztán azt mondja: a lány nem különbözött Kim Kardashiantól, és mindenkinek joga van úgy élni, ahogyan akar, megválasztani, hogy mihez kezd az életével. Baloch jól tette, hogy védelmet kért a kormánytól, miután halálosan megfenyegették. De a kormány itt nem tudott mit tenni, hisz a saját otthonában a saját családtagja végzett a lánnyal. Pakisztán nagyon más ország, mint mondjuk Kanada.

Miss Pakisztánnak a férfiakhoz is van mondanivalója. “A pakisztáni férfiaknak meg kell tanulniuk elviselni a független és öntudatos nőket. Tudniuk kell, hogy a világ változik, egyre több és több nő veszi a kezébe a saját sorsát. Ezt senki nem tudja megállítani. Újra és újra jelennek meg olyan lányok, mint Qandeel, a férfiaknak nem lesz más választásuk, mint hogy tolerálják őket.”

Szerinte a pakisztáni lányoknak nem szabad hagyniuk, hogy megfélemlítse őket az, ami történt. Azt tanácsolja nekik, hogy kövessék a szivüket, álmodják meg és éljék a saját életüket. A dolgok változni fognak, évtizedek múlva ez már a nők világa lesz. És az olyan nők hozzák el a változást, mint amilyen a meggyilkolt Qandeel is volt, nyugodjék békében.

Addig azonban mindennapos ügy a becsületgyilkosság Pakisztánban, ami az ottani rendszer problémája, a politikusok nem tesznek ellene semmit – mondja a Miss Pakisztán verseny alapítója, Sonia Ahmed. Aki szerint az egyetlen különbség, ami miatt most beszélnek róla, az, hogy a közösségi médiában ismert áldozatról van szó.

Fotó: Qandeel Baloch és Anzhelika Tahir (Twitter)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez