Ezek a legbiztonságosabb országok – nőknek

Ha valaki útnak indul, fontos, hogy tudja: biztonságban lesz ő is, meg a családja is. Hát még akkor, ha hazát vált. Eredetileg a gazdag afrikai kitelepülni vágyóknak állította össze idei listáját a New World Wealth piackutató.

De a sima turisták is profitálhatnak belőle. A rangsor összállításánál az volt a szempont, hogy mely országokban kell a legkevésbé tartaniük a nőknek szexuális erőszaktól, bántalmazástól, kizsákmányolástól vagy embercsempészettől. Azt most nem vizsgálták, hogy hol hogyan valósul meg a nemek közti egyenlőség, vagy miként bánik a jog a nőkkel.

A kutatás készítői azt vallják: arra, hogy hol milyen a nők helyzete, hatása van annak, hogy mennyire szabad a sajtó, mennyire hatékonyan tudják betartatni a törvényeket, milyen az értékrend, mennyire együttérző a társadalom egésze és mekkora az anyagi biztonság. Szerintük a nők biztonsága fogja eldöntni a jövőben, hogy milyen hosszú távú kilátásokra számíthat egy ország. A kulcsszó a jog és annak betartatása.

A rangsor:

1. Ausztrália. Az országban nagyon keményen büntetik azokat, akik nőket bántalmaznak. Ausztráliában nagy múltja van a közösség-érzetnek, és a legtöbb ember azonos értékrend alapján éli az életét. A bevándorlási politika is az egyik legszigorúbb arrafelé, így meg tudják előzni, hogy az estleges bántalmazók egyáltalán belépjenek az országba. A szociális szolgálatok és a rendőrség is nagyon eltökéltek ezen a téren.

2. Új-Zéland. Akárcsak Ausztráliában, itt is kiváló az értékrend és nagyon hathatósan dolgoznak a rendőrök.

3. Kanada. Kevesebb itt a bűntény és hatékonyabbak a rendőrök, mint a déli szomszédnál, az Egyesült Államokban.

4. Egyesült Államok. Jóllehet kicsivel több bűntényt követnek el itt, mint Kanadában, viszont nem tréfálnak a hatóságok, ha valaki rosszul bánik a nőkkel, a gyerekekkel vagy az állatokkal. És ebben a média is partner. Ráadásul sok nő hord lőfegyvert, hogy elrettentse a bántalmazókat.

5. Skócia. A világranglistán az ötödik, de Európában az első számú hely biztonság szempontjából a nőknek.

És mivel a minimum 5 millió dollár vagyonnal bíró afrikaiaknak készült a lista, azt is elárulták, hogy a fekete kontinensen melyek azok a helyek, ahol a legkevésbé kell féniük a nőknek. Mauritius, Namíbia és Botswana. A sor végén pedig Szudán, Líbia, Mali és Szomália kullog.

Ázsiában Japán és Srí Lanka bizonyult a legbiztonságosabbnak. Legalábbis a nők szempontjából.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez