Becsületgyilkosság áldozata lett egy dubaji nő?

A felesége meggyilkolásával vádolja az asszony családját egy dubaji férfi. Becsületgyilkosságról beszél: a fiatal nő korábban elhagyta első férjét, hogy szerelmi házasságot köthessen.

A 28 éves Samia Shahid Nagy-Britanniában született, pakisztáni családban. Dubajba ment férjhez, ingatlanügynök volt. Pakisztánban halt meg, titokzatos körülmények között – alig egy nappal azelőtt, hogy visszatért volna az Emírségekbe.

A férje, a 30 éves Syed Mukhtar Kazam arról beszélt a Gulf Neews-nak, hogy az asszonnyal a családja végzett – soha nem tudták elfogadni, hogy két évvel ezelőtt hozzáment feleségül, miután egy évvel korábban Angliában megismerkedtek.

Samiának ez volt a második házassága. Az első férjét, aki az unokatestvére volt az óhazából, és akihez állítólag erővel adták hozzá, azért hagyta el, hogy szerelmi házasságot köthessen. “A család szemében mindig idegen voltam. Azt akarták, hogy hagyjon el, térjen vissza hozzájuk. Az apja gyakran mondogatta, hogy megöli a lányát, és így is tett, amint alkalma nyílt rá” – mondja a férj.

A rendőrök szerint a holttesten nem voltak külsérelmi nyomok, de a száj környékén habot találtak. A férj, aki Iszlamabadban várja a vizsgálat eredményét, arra gyanakszik, hogy a feleségét megmérgezték. A brit hatóságok is beszálltak a nyomozásba.

Samia szülei tagadják a vádakat. Kezdetben azt állították, hogy szívroham végzett a fiatal nővel, aztán az apa azt közölte a pakisztáni lapokkal, hogy öngyilkosság történt. Valószínűtlennek tűnik mindkettő, Samia minden értelemben tökéletesen egészségesnek tűnt, amikor június közepén elutazott Pakisztánba – mondja a férj. Aki szerint a család érzelmileg zsarolta az asszonyt, hogy repüljön az óhazába egy rokon temetésére. A nő először nemet mondott, akkor adta be a derekát, mikor azt mondták neki, hogy az édesapja megbetegedett. Annyira eltökéltek voltak a szülők, hogy még jegyet is küldtek neki.

Tavaly 1096 nő és 88 férfi vált becsületgyilkosság áldozatává Pakisztánban a jogvédők szerint. A számok évről évre nőnek. És valószínűleg így is alacsonyabbak a valósaknál, sok esetről ugyanis senki nem tesz bejelentést. A leghíresebb közülük a közösségi médiasztár, Qandeel Baloch, akit a fivére fojtott meg nemrégiben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez