Lemelegezte az amerikai nagykövetet a Fülöp-szigetek elnöke

A Fülöp-szigetek új elnöke hírhedt arról, hogy becsmérlően nyilatkozik politikai ellenfeleiről. Legutóbb az amerikai nagykövetet nevezte melegnek.

Duterte beszédet mondott a katonáknak pénteken Lapu-Lapuban. Miután visszaemlékezett arra, hogy legutóbbi találkozója az amerikai külügyminiszterrel, John Kerry-vel tisztességes és korrekt volt, rátért Philip Goldberg amerikai nagykövetre, akivel a Dél-kínai tenger ügyeinek megvitatására ült le.

Volt egy vitám azzal a „balka” (filippínó nyelven „meleg”) nagykövettel” – idézi a Yonhap hírügynökség. „Az a rohadék nagyon felbosszantott” – tette hozzá.

Áprilisban, mikor Duterte még Davao polgármestere volt, viccelődött egy ausztrál misszionárius esetén, akit 1989-ben megerőszakoltak és megöltek egy börtönlázadásban. Azt mondta: „gyönyörű volt. Polgármesterként elsőként kellett volna megerőszakolnom.” A megjegyzés persze óriási felháborodást váltott ki, nemzetközi szinten is.

Az ügy kirobbanásakor Goldberg reagált Duterte megjegyzésére azzal, hogy az Egyesült Államok nem tűri az olyan megnyilvánulásokat, melyek degradálják a nőket, vagy jelentéktelenné tesznek olyan súlyos cselekményeket, mint az erőszak vagy a gyilkosság.

Duterte erre azzal válaszolt, hogy Goldberg ne avatkozzon bele a belügyekbe, sőt azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja a kapcsolatokat Amerikával. 

Miközben a Fülöp-szigetek korábbi elnöke, Benigno Aquino szoros kapcsolatot ápolt az Egyesült Államokkal és Japánnal, Duterte, úgy tűnik, inkább a kínaiak oldalán áll. Egy ilyen kapcsolat viszont veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve – írja a The Korea Times.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez