Egymás alkalmasságát vitatta Clinton és Sanders

Az amerikai Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton és Bernie Sanders a másik államfői alkalmasságát vitatta szerdai kampányrendezvényeken, a Republikánus Pártban pedig a jelenleg legesélyesebb Donald Trump a sorrendben mögötte állót, Ted Cruzt kritizálta amiatt, hogy a texasi szenátor korábban bírálta “a New York-i értékeket”.

Hillary Clinton volt külügyminiszter még napközben célzott arra többször, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor nem készült fel az Egyesült Államok elnökének tisztségére, este pedig Sanders egy philadelphiai egyetemi kampánygyűlésen jelentette ki, hogy Clinton nem alkalmas elnöknek.

Clinton először az MSNBC tévének adott egy interjút, amelyből azután sok sajtóorgánum idézett. A volt first lady azt felelte a Sanders elnöki alkalmasságát firtató egyik kérdésre: “Szerintem nem készült fel, és már több mint egy éve beszél olyan témákról, amelyeket nyilvánvalóan nem tanulmányozott, vagy nem értett meg, és ez sok kérdést felvet”. Később Clinton egy philadelphiai munkaerő-piaci szolgáltatóközpontban azt mondta: az embereknek tudniuk kell, mit csinálna ő elnökként, “nem csak integetni meg szónokolni kell állandóan”.

Sanders a maga részéről este kijelentette a philadelphiai Temple Egyetemen: Clinton egyebek között azért nem alkalmas elnöknek, mert 2003-ban arra szavazott, hogy az Egyesült Államok indítson háborút Irak ellen, valamint mert támogatta több kereskedelmi egyezmény megkötését, amelyek a vermonti szenátor szerint hátrányosak az amerikai munkavállalókra nézve. A New York-i Daily News című lap szerkesztői egy hosszú interjút készítettek nemrégiben Sandersszel, és a frissen megjelent kommentárok szerint több amerikai médiumnak az a véleménye, hogy a vermonti szenátor elügyetlenkedte a beszélgetést, egyes újságok pedig egyenesen arra a következtetésre jutottak belőle, hogy Sanders nem alkalmas az ország vezetésére.

A Quartz (qz.com) című globális gazdasági honlap szerint például Sanders alig néhány olyan kérdésre tudott érdemben válaszolni, amely azt tudakolta, hogy elnökként miként hajtaná végre radikális terveit. Ezenkívül nem elég, ha egy amerikai elnök csupán ráirányítja az emberek figyelmét a fontos kérdésekre – állapította meg a portál. A Huffington Post című liberális hírportál és blog szerint azonban a Daily News szerkesztői keverték össze a tényeket az interjúban, hogy azt bizonyítsák: az elnökjelölt-aspiráns nem érti a politika finomságait.

A keddi wisconsini előválasztásokon Sanders 56-44 arányban legyőzte Clintont. A vermonti szenátor az utóbbi nyolc előválasztásból hetet megnyert, viszont a választóknak elszámolni nem tartozó, úgynevezett szabad mandátumú szuperdelegátusok eddig csaknem valamennyien Clintonra szavaztak.

A Republikánus Pártban folyó versenyben szerda este Donald Trump New York-i milliárdos üzletember tartott egy kampánygyűlést, és a kettő közül az erősebbik vetélytársát, Ted Cruz texasi szenátort támadta. Felidézte, hogy Cruz egy korábbi tévévitában “gyűlölködő arccal” bírálta “a New York-i értékeket”. Trump azt állította szembe ezzel, hogy milyen hősies munkát végeztek a New York-i tűzoltók és építőipari munkások az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után. Hihetetlen, hogy valaki képes megkérdőjelezni a város egyenruhás közalkalmazottainak és az építőipari munkásoknak a hősiességét – jelentette ki.

A wisconsini előválasztásokon Ted Cruzt a választók 50 százaléka támogatta, Donald Trumpot csak 33 százalékuk, az ohiói kormányzónak, John Kasichnek pedig csupán a voksok 14 százalékát sikerült megszereznie. A wisconsini eredmények elsősorban a republikánus táborban fordíthatnak az elnökjelöltségért folytatott küzdelem végeredményén. Ted Cruz győzelme lassítja Donald Trump menetelését az elnökjelöltségig, és azt vetíti előre, hogy a nyári országos konvención elhúzódik majd a jelölési folyamat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez