Politikából nem folytathatja Rióban a szaúdi dzsúdóslány, vagy nem?

Hiába utazott ki Rióba, nem léphetett a szőnyegre a szaúdi cselgáncsversenyző, Joud Fahmy.

Hogy miért, arról két magyarázat forog közkézen. Az egyik a hivatalos, a szaúdi olimpiai küldöttség adta ki. Eszerint egy sérülés az ok, amit az edzések során szerzett. Az izraeliek azonban tamáskodnak, akárcsak az amerikai Huffington Post arab kiadása. Úgy vélik, hogy a háttérben politika áll.

A 32-es körben a szaúdi lánynak a mauritiusi Christianne Legentillel kellett volna mérkőznie. Aki meg is nyerte a csatát harc nélkül, hisz az ellenfele nem jelent meg. A legjobb 16 között az izraeli Gili Cohen ellen állt ki, és nyert megint.

Nos, az arab Huffington Post szerint azért nem indulhatott Fahmy, hogy ne kelljen megmérkőznie az izraeli versenyzőnővel. A lapot egyébként az Al-Dzsazíra volt vezérigazgatója, Wadah Khanfar jegyzi. Az izraeli újságok is bírálták a döntést, ugyanarra gyanakodtak, mint a Huffington Post, és politikai motívációról írtak.

Hogy nekik ez jutott az eszükbe, az aligha meglepő, miután a pénteki nyitóünnepséget követően azért tört ki botrány, mert a libanoni csapat nem volt hajlandó egy buszon utazni az izraelivel. Úgy tűnik, a Közel-Kelet ellentéteit sikerült így vagy úgy importálni Rióba.

Szaúd-Arábia egyébként most először küldött négy sportolónőt olimpiára. Igaz, ebből egyet ezek szerint hiába.

A nyitóünnepségen a szaúdi csapatot egy nő vezette fel. No nem zászlóvivőként, mint az irániaknál. Arról a triciklis, rövidnadrágos, hosszú hajú brazil lányról van szó, aki az ország névtábláját vitte a szaúdi küldöttség előtt. Hogy őt mutatták-e parányi ruhájában az otthon maradt nézőknek, arról nem szólnak a hírek.

szaúdi tricikli

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez