Szaúd-Arábia már négy nőt küld Rióba

Szaúd-Arábiában négy nő indulását hagyta jóvá a riói játékokon az olimpiai bizottság. Most másodszor képviselik a királyságot sportolónők is nyári olimpián.

Sara Al-Attar, Lubna Al-Omair, Cariman Abu Al-Jadail és Wujud Fahmi indulását külön jelentették be vasárnap: az ország lakói nagyon érzékenyek a nemek szétválasztására, és nem mindenki örül a sportolónők helyzetbe hozásának – nyilatkozta a nemzeti olimpiai bizottság vezetője, Hosam Alqurasha. És akkor arról még nem is szólt, hogy a szaúdi törvények állítólag tiltják a nők olimpiai részvételét. A NOB viszont hatalmas nyomást gyakorolt a nemzeti bizottságra már 2012-ben is, így két sportolónő már Londonban is rajthoz állhatott.

Sara Al-Attar volt az egyikük. A mezőnytől lemaradva, tetőtől talpig beöltözve, haját elfedve 45 másodperccel  az első befutó után ért célba a 800 méteres női síkfutásban, mégis felállva ünnepelte a londoni stadion. Mert történelmet írt a dzsúdós Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhanival együtt, amikor Szaúd-Arábia színeiben nőként indulhatott az ötkarikás játékokon.

A két szaúdi sportolónőnek az olimpia nyitó- és záróünnepségén a férfi olimpikonok mögött, a sor végén kell haladnia. Vélhetően most sem lesz ez másképp. De most már négyen lesznek. A 23 éves Al-Attar mellett most még egy futónő repül Rióba, a 100 méteren induló Abu Al-Jadail. Lubna Al-Omair a vívóversenyeken vesz részt, míg Wujud Fahmiin pedig dzsudóban indul.

Fotó: Sara Al-attar Londonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez