Japánban már robot készíti a szusit

A japán robotika addig fejlődött, hogy igazából meg sem lepődünk a szusikészítő roboton. Ez viszont előrejelzi, hogy a robotok hamarosan egyre több kétkezi munkát vehetnek el az emberektől.

Azt persze, hogy a robotika ténylegesen mennyire befolyásolja majd a munkaerő-piacot, nem lehet előre megmondani, bár vannak, akik már most aggódnak. Japánban a cégek – úgy tűnik – nem foglalkoznak ezzel, így a robotgyártás nem áll le. Sőt. A szusit készítő robot talán annyiban más, mint az emberi kiszolgálás, hogy nem lehet vele beszélgetni, nem lehet külön kérésünk. Viszont az is biztos, hogy kedve, fizetése és munkaideje nem befolyásolja az étel minőségét.

Japánban elég régóta vannak jelen robotok a hétköznapokban, nagy felelősséggel járó feladatokat azonban inkább csak az utóbbi időben kapnak. Mint például az a robot, “aki” egy fodrászatban segít. Ételt robotokra bízni ugyanakkor igen új kezdeményezés, és főleg nem várnánk ezt a Kawasaki Heavy Industries-tól. Pedig a cég az elmúlt időszakban több olyan robotot is bemutatott különböző kiállításokon, amelyek együtt élhetnek az emberekkel. Úgy látszik, az a jövőkép, melyet már megteremtettek animéikben, filmjeikben a japánok, hamarosan tényleg valósággá válik.

A két karból álló robot tökéletes nigiri szusit készít, és még az ízesítést is megoldja. A duAro névre hallgató szakács működésben az alábbi videóban látható. Ez a jövő:

Az internet népe szinte azonnal kifejezte aggodalmát, mind az emberi munkaerő tekintetében, mind a higiéniát illetően. Sokak szerint sok mindent lehet robotokra bízni, az ételek elkészítését azonban nem. Japán felfogás szerint ugyanis az ételkészítés során a készítő szíve-lelke is az ételbe kerül. Emlékezzünk csak a 2008-as Könnyes leves című amerikai filmre, amiben az emberek azért szerették a japán szakács levesét, mert az érzelmei is benne voltak. Ha a szakács vidám volt, a leves fogyasztói is vidámak lettek.

Ön szívesen enne olyan ételt, amit egy robot készített?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez