Anglia helyett Németországot választják a külföldre kívánkozó lengyelek

A munkabérek vonzóbbak ugyan a szigetországban, de a Brexit népszavazás megmutatta: nem igazán népszerűek a külföldi munkavállalók Nagy-Britanniában. Pedig a nettó bérek igen vonzóak.

A Bloomberg kimutatása szerint egyhavi nettó munkabér szempontjából toronymagasan Norvégia a listavezető Európában, csaknem 3000 euróval. A második helyen áll Nagy-Britannia, ahol átlagosan 2600 eurót lehet keresni havonta, de drága az élet. Németországban a nettó átlagkereset csak 1600 euró havonta, de olcsóbb az élet. Azonkívül Lengyelországhoz közelebb van Németország. Gyakrabban lehet hazautazni, vagy a határ menti körzetekben otthon vásárolni.

Bár hagyományosan a lengyelek inkább a briteket kedvelik a rossz világháborús emlékek miatt, de Németországban kevesebb ellenérzést tapasztalnak. A két közösség mérete pedig hasonló: Nagy-Britanniában több mint 800 ezer, Németországban több mint 600 ezer lengyel él. Tavaly már több mint 41 ezer új lengyel munkavállaló érkezett Németországba,  több, mint Nagy-Britanniába. Ha a Brexit valóság lesz, akkor egyértelműen Németország válik a lengyel munkavállalók célpontjává.

Közben Robert Fico szlovák kormányfő elmondta: a négy visegrádi állam egyetért abban, hogy semmiképp sem egyezik bele állampolgárai negatív diszkriminációjába Nagy-Britanniában. A négy állam arra is kész, hogy megvétózza a Brexit megállapodást, ha az hátrányosan érinti a Nagy-Britanniában élő és dolgozó szlovákokat, cseheket, lengyeleket és magyarokat. Donald Tusk, az EU lengyel elnöke Pozsonyban úgy nyilatkozott, hogy a Brexit tárgyalások a tervek szerint jövő februárban kezdődhetnek meg, miután Theresa May brit kormányfő megnyomja a kilépés gombját.

Kép: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez