Tengerpartok, ahol tuti nem nyüzsögnek a turisták

Talán furcsának tűnik a témaválasztás így, hogy a héten visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. De éppen ezért, illetve a közeli nyár emléke és a következő reménye miatt gyűjtöttünk egybe néhány szokatlanul békés, nyugodt tengerpartot.

Jose Ignacio unalmas halászfalu Uruguayban, alig háromszáz lakossal. Novembertől, a dél-amerikai nyár kezdetétől azonban luxusparadicsommá változik és az is marad egészen húsvétig. Olyan sztárok menekülnek ide az északi félteke hideg sötétsége elől, mint például Shakira, Naomi Campbell vagy Diego Maradona.

Jose Ignacio (Wikimedia Commons)
Jose Ignacio (Wikimedia Commons)

Bár Koh Rong a második legnagyobb sziget Kambodzsában, mégis csak alig két évtizede indult meg rajta az élet. A Pol Pot-rezsim alatt senki nem lakott itt és szervezett halászati tevékenységet sem folytattak. Így nem csoda, hogy az ideérkező turisták békét és nyugalmat találnak.

Koh Rong (Wikipedia)
Koh Rong (Wikipedia)

A kambodzsai Koh Ronggal ellentétben Belize legnagyobb szigete, Ambergris Caye nagy múlttal rendelkezik. Kolumbusz előtt maják lakták, akik különleges vörös kerámiákat készítettek. Az ejtőernyősök ugyan a világ minden tájáról járnak ide, Ambergris Caye mégis meg tudta őrizni zavartalan csöndjét és nyugalmát.

Ambergris Caye (Wikipedia)
Ambergris Caye (Wikipedia)

A hondurasi Roatán szigetének partjainál csak 2005 óta járnak rendszeresen a turistahajók. A terület 1998-ban megszenvedte a Mitch hurrikán tombolását és csak az ezredforduló után kaptak rá a befektetők az itteni fejlesztésekre, üzletekre. Az ejtőernyősök is szívesen ugrálnak és pihennek a meseszép szigeten.

Roatán (Wikimedia Commons)
Roatán (Wikimedia Commons)

Végül következik egy kakukktojás, aminek csak képletesen van köze a tengerhez. A Salinas Grandes egy hatalmas sós síkság Argentína északi felén. Amikor esik, a 250 km hosszú és 100 km széles terület tengernyi tükörré változik. Bár fut rajta vasút és autóút is, még ma is nehezen megközelíthetőnek számít. Éppen ezért a turisták körében sem annyira népszerű.

Salinas Grandes (Wikimedia Commons)
Salinas Grandes (Wikimedia Commons)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez