Nagyon veszélyes cápát találtak Sarm es-Sejknél

Turisták vették észre a Vörös-tengerben, a népszerű üdülőhely közelében.

Maga az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium adott ki közleményt arról, hogy a fajta különösen veszélyes, nagyon agresszívvá tud válni.  

A tárca meg is rótta azokat a búvárokat, akik videóra vették, amint a cápával úsznak, sőt meg is próbálták érinteni Ras Naszraninál, mondván: nagy baj lehetett volna a kalandból az állat kiszámíthatatlan viselkedése miatt. A szóban forgó  cápa egyébként a kékcápa-félék családjába tartozó  óceáni fehérfoltú cápa –  barna a teste, de az uszonyai végén fehér foltok vannak, és tényleg agresszivitásáról hírhedt. Egyébként nem csak nagyon veszélyes, de veszélyeztetett fajta is, leginkább azért, mert cápauszony-leveshez világszerte vadásszák.

A minisztérium még iránymutatást is kiadott a búvároknak arra az esetre, ha találkoznának vele. Eszerint kerülni kell az érintését, nem szabad meglovagolni vagy üldözni, és lehetőség szerint tartani kell tőle a 3-4 méteres távolságot.

Júniusban egy 23 éves egyiptomit támadott meg egy cápa a Vörös-tenger Kairótól mindössze egy órányi autóútra eső részén, Ain Szokhnánál – neki amputálni kellett az egyik lábát. A férfi hat kilométerre úszott a parttól. A cápatámadások egyébként ritkák Egyiptomban, tavaly volt az utolsó halálos kimenetelű, egy 52 éves német turista volt az áldozat. 2010-ben viszont több eset is volt: akkor is egy német nyaraló halt meg, három orosz turista pedig megsebesült. Ezek a támadások számos összeesküvés-elmélethez vezettek. A konteók leghajmeresztőbbje az volt, hogy egy “külföldi kormány” (értsd: Izrael) tervelte ki a támadásokat, hogy kárt okozzon az egyiptomi turizmusnak.

A fotó részlet a búvárok videójából.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez