El sem hinnéd, milyen állatokat néztek izraeli kémnek az arabok

Kedden reggel a dél-libanoni Bint Dzsbeil város lakói elkaptak egy keselyűt. Azt hitték, hogy a madár izraeli kémeszközöket hordoz. Alaposan megvizsgálták, aztán elengedték. Ártatlannak bizonyult.

Nem ez volt az első eset, amikor egy állatot vettek őrizetbe kémkedésért. Különböző teremtményeket tartóztattak már le több arab országban, patkányoktól kacsákig, azzal a váddal, hogy a zsidó állam javára kémkedtek. Gyakran gyanúsítják arrafelé a Moszadot azzal, hogy kémállatokat alkalmaz ügynökként. Íme, néhány példa.

Szudánban 2012-ben jelentették a hatóságok, hogy egy Izraelnek kémkedő keselyűt vettek őrizetbe. A madáron állítólag GPS is volt, meg rádióadó, az izraeli természetvédelmi szolgálat cimkéjével. Izrael azt állította, hogy a madarak vonulási útvonalát figyelték az eszközök.

Egyiptomban 2010-ben volt egy végzetes cápatámadás a Sínai-félsziget partjainál. Egyből találgatás-cunamit vont maga után, sokan úgy gondolták, hogy a Moszad küldte a cápát szabotázs-küldetésre. A feladata az lett volna, hogy mérjen csapást az egyiptomi turizmusra. A dél-sínai területek kormányzója nem is zárta ki ezt a lehetőséget. Az izraeliek viszont nem kommentálták a dolgot. Azt mondták, ahhoz túl komikus.

Tavaly augusztusban a Hamásznak volt egy nagy fogása. Elkapott egy delfint, amely szerinte Izraelnek dolgozott. Állítólag kémeszközei is voltak, köztük egy kamera. A Hamász fegyveres szárnyának tengerészeti egysége vitte ki a partra, miután gyanús mozgásokat végzett a vízben – jelentette a palesztin média.

De a hozzánk legközelebb álló eset Egyiptomban történt, 2013-ban, egy magyar gólyával. Kezdetben arról szóltak a jelentések, hogy egy hattyút fogtak, amely a francia biztonsági szolgálatoknak dolgozott. Később változott a sztori, ugyanaz az állat már cionista kémkacsa volt. Végül kiderült, hogy a Ménes névre hallgató magyar gólyáról van szó. Akit egy halász fogott el a Nílus vízében, mert gyanús műszert látott rajta. Több napig tartó vizsgálattal kiderítették, hogy egy nyomkövetőről van szó, amelyt még itthon szereltek a gólya lábára, hogy megfigyeljék az útvonalát. Ménest három nap után kiengedték ugyan, de a történet vége nem lett happy end: az állat egy núbiai család asztalán végezte vacsoraként. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez