Légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába Moszkva

A hírt az orosz védelmi minisztérium szóvivője erősítette meg. Az Sz-30-as légvédelmi rakétarendszer a tartúszi orosz haditengerészeti támaszpont biztonságát hivatott szavatolni – mondta.

A Fox News szerint már a hétvégén megérkezett a rendszer Tartúszba. Az ottani orosz haditengerészeti kikötő mellett egy légi támaszpontot is használ Oroszország Szíriában, a Hmeimim bázis Latakia közelében található.  Oda tavaly már az Sz-300-asnál korszerűbb, Sz-400-as rendszert telepített Moszkva, amikor megkezdte a légicsapásait Szíriában.

Konasenkov védelmi szóvivő azt hangsúlyozta, hogy az Sz-300-as tisztán védelmi rendszer, senkire nézve nem jelent fenyegetést. És hogy igazán nem érti, miért váltott ki ekkora aggodalmat Moszkva nyugati partnereinél. A BBC szerint egyébként most először telepített ilyent Oroszország a saját területén kívül. A rendszer egyébként rendkívül mobil, minden eleme – beleértve a radarokat, a vezérlőrendszert és a rakétaindítókat – járműveken kapott helyet.

Közben egyre nő a feszültség Moszkva és a Nyugat között. Hétfőn az amerikaiak leállították a tárgyalásokat az Iszlám Állam elleni közös légicsapásokról, amelyek még a két külügyminiszter által tető alá hozott tűzszüneti egyezmény részét képezték. Igaz, a fegyvernyugvás is összeomlott még szeptemberben.

Hétfőn Washington azért mondta fel az egyeztetéseket Moszkvával Szíriáról, mert szerinte Oroszország nem teljesítette a tűzszüneti egyezményben vállalt kötelezettségeit, civilekre támadt egyebek mellett a felkelők kezén lévő Kelet-Aleppóban is. Kirby  külügyi szóvivő arról beszélt, hogy Moszkva és Aszad elnök csapatai létfontosságú infrastrukturális létesítményeket, például kórházakat támadtak, és megakadályozták humanitárius segélyszállítmányok célba jutását. Amit Moszkva tagad, azt állítja, hogy nem is légicsapás, hanem szárazföldi akció miatt semmisült meg 78 ezer ember segélye és halt meg 12 segélymunkás.

Aleppóban már több százan haltak meg, köztük gyerekek, mióta egy hét után összeomlott a tűzszünet és a szíriai kormányerők megkezdték offenzívájukat az egész város ellenőrzéséért.

A tárgyalások felfüggesztésére válaszul az orosz külügyi szóvivő azt mondta: sajnálja, hogy Washington Moszkvára próbálja tolni a felelősséget a tűzszünet kudarcáért, pedig ő maga nem teljesítette a kulcsfeltételt, a humanitárius helyzet javítását Aleppó környékén. Mint ahogy képtelen volt leválasztani a mérsékelt ellenzéket is az iszlamista csoportokról.

Jóllehet az amerikai tárgyalók hazautaztak Genfből, az amerikai-orosz egyeztetések folytatódnak a terrorellenes műveletekről, hogy el tudják kerülni az esetleges összecsapásokat – közölte a BBC.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez