Így áznak ők – fürdőkultúra a világ különböző pontjairól

A magyarországi fürdőkultúra messze földön híres, na de mit tudunk azokról a több ezer éves tradíciókról, amelyek más országokban, kontinenseken virágoznak, napjainkban is? Spa-körkép a koreai jimjilbanggal, a japán onsennel, és az orosz bányával.

Onsen, azaz a japán hőforrás

Ezek a fürdők leginkább abban különböznek a nálunk ismert termálfürdőktől, hogy kiépítésüknél gondosan ügyeltek rá, hogy szoros közelséget alakítsanak ki a természettel. Nem is találkozhatunk műanyaggal, csempével – csak természetes alapanyagokat, fát és köveket használtak a kialakításuknál. Japánban nem ritka az 1000-1500 éves onsen, amit nem csak a helyiek, de a turisták is előszeretettel látogatnak. Korábban szinte csak elkülönített verziók léteztek, ahová csak nők vagy csak férfiak léphettek be, de manapság már ugyanolyan könnyű találni mindkét nem számára látogatható onsent, ahol a legtöbben meztelenül fürdőznek.

hakone-onsen-2

Híres onsenek: Noboribetsu Onsen Hokkaidó szigetén, Dogo Onsen Sikoku szigetén, Odaiba Onsen Tokióban és a Hakone Onsen a fővárostól félórányi autóútra.

Jimjilbang, azaz fürdőzés koreai módra

A koreaiak a szórakoztatást a fürdőkultúrájukba is beépítették, feltaláltak ugyanis a 24 órán keresztül nyitva tartó, szórakoztató fürdőkomplexumot, a jimjilbangot (csimdzsilbángnak ejtik). Ezeken a helyeken nemcsak ázhatnak a gyógyvízben az ide látogatók, de akár edzőteremben is formálhatják a testüket, a legújabb mozifilmeket nézhetik, és akár kilenc különböző szaunát is kipróbálhatnak. Aki pedig szeretne, meg is szállhat a fürdőben, egy hálófülkében.

dragon-hill-spa

Jimjilbang, amit nem szabad kihagyni: Dragon Hill Spa, Szöulban.

Bánya, az orosz módi

A szaunázással egybekötött fürdőzésnek Oroszországban nagy kultúrája van. Az orosz fürdők, azaz a bányák gőzfürdővel vannak egybekötve, és mindössze abban különböznek egy sima szaunától, hogy ezekben magas páratartalmú, alacsonyabb hőmérsékletű helyiségekben izzadhatnak a vendégek. A bánya igazi társasági program, ahol nemcsak barátok pihenik ki a fáradalmakat, de akár üzletek is köttethetnek.

banyauj

Moszkva leghíresebb fürdőkomplexuma: Szandunovszkij

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez