Moszkva a szankciók megszüntetését szeretné elérni

Erről beszélt olasz üzletemberek előtt Rómában Oroszország gazdasági fejlesztési minisztere. Alekszej Uljukaev hangsúlyozta: az oroszok kizárólag azért korlátozzák az EU mezőgazdasági exportját, mert Brüsszel szankciókat hozott Oroszországgal szemben.

Az EU 2014-ben azért hozott szankciókat Oroszország ellen, mert az – egy népszavazást követően – bekebelezte a Krím félszigetet. Az európaiak jelentős részben washingtoni nyomásra cselekedtek így. Nem kizárt, hogy Donald Trump választási győzelme változat a helyzeten. Trump ugyanis sokkal jobb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, mint a demokrata adminisztráció.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök nem ért egyet az Oroszország elleni szankciókkal. Az orosz gazdasági miniszter az olasz üzletembereknek elmondta: az autók, a ruhaneműk vagy a bútorok exportját nem korlátozza Oroszország. Az embargó a mezőgazdasági termékekre vonatkozik. De ezt is meg lehet kerülni. Olasz üzletemberek bivalymozzarella sajtfarmot hoztak létre a Krím félszigeten. A 300 millió eurós beruházás a hatalmas orosz piacra számít. Mi mindenesetre azt szeretnénk, ha nem lennének szankciók Oroszország és az EU között – európai partnereinknél egyelőre hiányzik a jó szándék a szankciók feloldására, de bennünk megvan! – hangsúlyozta Oroszország gazdasági minisztere Rómában.

Fotó: rozsföld Oroszországban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez