Ezen a napon kerülte meg a Jóreménység fokát Vasco da Gama

1497. novemberében az első európaiként sikerült a portugál hajósnak eljutnia az Atlanti-óceánról az Indiaira. Társaival hat nap alatt kerülték meg a Jóreménység fokát, és nem sokon múlt, hogy mindannyian oda nem vesztek a sziklás dél-afrikai partot ostromló viharokban.

Vasco da Gama és társai 1497 július 8-án szedték fel vitorláshajóik horgonyát, hogy megkerüljék a Jóreménység fokát. A legjobb 168 tengerész indult el Lisszabonból a vállalkozáshoz, négy hajóval, a portugál király parancsára. A cél az volt, hogy megnyissák az utat a mesés és gazdag Indiába, és ők meg is tették ezt. Elhajóztak Indiába és onnét vissza. Mire újra elérték a portugál partokat, már csak 55 emberből és két hajóból állt az expedíció.

Vasco da Gama
Vasco da Gama

A térképet a rutinos navigátor, Bartolomeu Dias készítette el nekik – ő volt az, aki 1488-ban felfedezte a fokot, és vallotta: ha sikerül megkerülni azt, akkor el tudják érni az Indiai-óceánt. A felfedező még a Viharok fokának nevezte el a kiágazást, az uralkodó, II. János király keresztelte át a Jóreménység fokára – éppen azért, mert abban bízott, hogy rajta keresztül nyílik meg az út a gazdag és távoli Indiába. De ezt ő már nem érhette meg.

Bartolomeu Dias szobra Fokvárosban.
Bartolomeu Dias szobra Fokvárosban.

 

A Jóreménység foka Dél-Afrikában, a Fok-félszigeten van, Fokvárostól délre. Nem ez Afrika legdélibb pontja: az innét 155 kilométerrel délkeletre található, és Tű-foknak (Agulhas-fok) hívják. De itt fordul először keletnek a partvonal, megnyitva az utat az Atlanti-óceánról az Indiai-óceánra. Ez a kontinens legdélnyugatibb pontja.

jo2

Jóllehet portugál hajósok voltak az első fehér emberek, akik arra jártak, maga Afrika még nem nagyon izgatta őket. A földrész déli része nem ígért sokat – aranyat, gyémántot akkor még nem találtak ott, a khoi bennszülötteket leszámítva elhagyott, ígéretek nélküli világnak tűnt, amit láttak.

capehopedetail

Az angolok csaknem száz évvel később, 1580-ban jártak először arra, Sir Francis Drake vitorlázta körül a Jóreménység fokát, I. Erzsébet királynő megbízásából kerülte meg a Földet. Tél volt, az időjárás nyugodt, a táj békés. Sir Francis Drake azt írta naplójába: ez a fok a legméltóságteljesebb dolog, amit az egész Földön láttak. Őt további brit expedíciók, aztán más európai nációk követték.

L0037786 Map of the Cape of Good Hope, South Africa.

A 17. században főleg az angolok és a hollandok használták az útvonalat kereskedésre, de dán és francia hajók is kikötöttek, hogy feltöltsék a vízkészletüket és friss élelmet szerezzenek. Jóllehet az angol, a francia és a holland Kelet-Indiai Társaságok mindegyike eljátszott a gondolattal, hogy bázist épít ki a Jóreménység fokán, végül a hollandok valósították ezt meg -1652-ben megalapították Fokvárost.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez