Buldózerrel betemetett tömegsírokat találtak Moszul közelében

Két tömegsírra bukkantak, legkevesebb 18 jazidi holttestével – közölték az iraki biztonsági erők. Az Iszlám Állam a vallási kisebbség sok ezer tagját végezte ki és rabolta el 2014 nyarán, amikor elfoglalta a városaikat és falvaikat.

A tömegsírokat a kurd harcoló alakulatok, a Pesmerga tagjai találták meg Irak északnyugati részén, a sababiti közlekedési csomópont közelében, felderítés közben. Csontokra bukkantak bennük és személyi iratokra. A sírokat szemmel láthatólag buldózerek fedték be homokos földdel.

Az ISIS szisztematikusan gyilkolta, fogta el és tette rabszolgává jazidi férfiak, nők és gyerekek ezreit, amikor lerohanta a Szindzsár-hegység környékét. Az ENSZ népirtásról beszél a történtek kapcsán.

Szindzsár város polgármestere azt mondja: a most találtakkal már elérte a 29-et a feltárt jazidi tömegsírok száma. Arra számítanak, hogy még újabbakat fognak találni, amikor még jobban visszaszorítják az iszlamistákat.

A jazidik számát 400 ezerre teszik: olyan vallási kisebbségről van szó, amely hitének elemeit több ősi közel-keleti vallásból vette át. Az istlamisták sátánimádóknak tartják őket.

Az elrabolt emberek ügyeivel foglalkozó irodánál, melyet a kurd területi kormány tart fenn, úgy számolnak, hogy még mindig 3 és fél ezer jazidi élhet az Iszlám Állam ellenőrizte területeken, többnyire nők és gyermekek. A múlt hét közepén 18-an menekültek el közülük Tal Afarból, amikor az észak-iraki várost a síita félkatonai egységek elvágták a külvilágtól délről és nyugatról.

Forrás: Reuters

Fotó: jazidi menekültek 2014 nyarán / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez