A hegyen éhezés, a völgyben halál. Kik azok a jazidik, és mi lesz velük?

Abu Wisam családja a szindzsári hegyekben rekedt. Abu Wisam családja jazidi. Az Iszlám Állam üldözte az észak-iraki város melletti hegyekre, sok tízezer emberrel, köztük mintegy 25 ezer gyerekkel együtt. Ha ott maradnak, éhen halhatnak. Ha lemennek, megölhetik őket.

Abu Wisam kétségbe van esve. Öt napja nem alszik, és alig evett valamit. Egy régi jeruzsálemi udvar kopott kövein sétál fel-alá, alig pár percnyire a belváros zsúfolt üzleteitől. Abu Wisam történetét a Times of Israel írta meg.

A családtagjai ott vannak a között a sok tízezer jazidi, keresztény és síta között, akik csapdába estek a szindzsári hegyekben, miközben százakat ölnek meg a városban maradottak közül az Iszlám Állam harcosai.

Napok óta nem tudott beszélni velük. Nem tudja megmenteni őket, és nincs is hova hazamennie. Egyre kétségbeesettebb.

“Fent vannak a hegyekben, több ezer család, víz nélkül, minden nélkül. Kérek mindenkit, akinek van szíve: segítsen rajtunk.”

A jazidi egyistenhit: ősi kurd vallás, ami több más hit, például a zoroasztrainizmus, az iszlám, a kereszténység elemeit is ötvözi. Körülbelül félmillió híve van, a legtöbben Észa-Irakban, Törökországban, Grúziában. Malek Taust, a Pávaangyalt tisztelik. Hitük szerint a már passzív Isten rábízta a világ irányítását, miután nem volt hajlandó leborulni  Isten teremtménye, Ádám előtt. A jezidik szerint Isten megkérdezte a makacs angyalt, hogy miért? Mire az azt válaszolta: azért, mert csak őelőtte, Isten előtt borul le. És ez nagyon megtetszett Istennek, ki is nevezte őt az angyalok vezérének, és a gondjaira bízta a világot.

A helyi muszlimok sátánimádóknak tartják őket, mert a történet iszlám változata szerint Iblisz, az angyal, aki nem hódolt be Ádámnak, a pokolba száműzetett, letaszította őt Isten, és ő lett a sátán. Iblisz a keresztényeknél Lucifer. A jazidik szerint viszont nincs Gonosz, csak az emberi szívekben. A jazidiket régóta zaklatják a muszlimok, szerintük iskolázatlanok és tisztátalanok. Ők pedig nem engedik, hogy a gyerekeik muszlimokkal házasodjanak össze, és nem egyszer követtek már el becsületgyilkosságot olyan lányokon, akiket azzal vádoltak meg, hogy muszlimokkal volt kapcsolatuk.

A jazidikat feszült viszonyuk a muszlimokkal az Iszlám Állam céltáblájává tette. Szombaton megkapták ugyanazt az ultimátumot, amit a keresztények: áttérnek, különadót fizetnek, menekülnek vagy meghalnak. Az ENSZ iraki missziója, az UNAMI azt mondja: 200 ezer ember, főleg jazidik menekültek a Szindzsár hegyre, de a militánsok körbevették őket és veszélyben vannak. Legkevesebb 40 gyermek halt meg – közölte az UNESCO kedden. Szindzsár egyik lakója szerint az Iszlám Állam szunnita fegyveresei felrobbantottak egy síita és két jazidi szent helyet.

A bagdadi parlamentben egy jazidi képviselőnő kedden könnyekben tört ki, úgy sürgette a kormányt és a nemzetközi közösséget, hogy mentsék meg a népét abból a kilátástalan helyzetből, hogy vagy kivégzik őket, vagy éhenhalnak. “Lemészárolnak bennünket, az egész térséget lesöprik a Föld színéről. Könyörgök, az emberiesség nevében” – mondta Vian Dakhil.

Abu Wisam júniusban érkezett Izraelbe: gyógykezelésre vitte csecsemő fiát. Egy kurd civil szervezet segítette egy keresztény civil szervezethez, amelyik Jeruzsálembe vitte és szállást adott neki és gyermekének. A szervezet beteg gyerekeket visz az iszlám világból Izraelbe szívműtétekre.

Egy héttel azután, hogy elhagyta az otthonát, Abu Wisam hallotta, hogy az Iszlám Állam elfoglalta Moszult. Öt nappal ezelőtt a bátyja felhívta, és elmondta neki, hogy a kurd erők, a Pesmerga kivonult a városából, Szindzsárból, és családjának mind a 20 tagja elindult a hegyekbe. Sok jazidi kocsiba ült, és a kurdisztáni autonóm terület 5 órányi autóútra fekvő városába, Duhokba indult. Vagy Törökországba. De az ő családjának nincs kocsija.

Most a felesége, három fia és két lánya, a bátyja, az édesanyja és az édesapja, unokatestvérei mind az Iszlám Állam gyűrűjében vannak. Négy napja beszélt velük utóljára.

Beszélt viszont Németországban élő bátyjával, aki kapcsolatba tudott lépni a hegyekben lévő családdal. Az elmondta neki, hogy a fivérük megpróbál lejutni a hegyről, hogy élelmet vegyen. Ez sokkal veszélyesebb küldetés, mint amilyennek hangzik. Két fiút, akik szerdán ugyanezt tették, elkaptak az Iszlám Állam harcosai, és kivégezték őket – mondja Abu Wisam. “Éhen halhatnak, vagy meghalhatnak attól, hogy lemennek ennivalót találni.”

A bátyja azt mesélte, hogy több száz jazidi férfit öltek meg és lányokat erőszakoltak meg. Azt mondja, török PKK harcosok is vannak a hegyekben a civilekkel, de senki más. “A Pesmerga (az iraki kurdok hadserege) eladott minket” – mondja keserűen. Szeretné, ha a családja ki tudna jutni Irakból. “Irak most temető nekünk”.

Abu Wisam aggodalmát az is növeli, hogy a hírek szerint sok gyerek kapott hőgutát a hegytetőn. Negyven kicsi már szomjan halt, vagy kiszáradt. Abu Wisam segítséget kér. A világtól. Hogy mindent tegyen meg. A beszélgetés tegnap készült. Ma már a jelek szerint történik valami. És az ENSZ-nek a hírek szerint sikerült kimenteni néhányat a hegyekben rekedt sok tízezer emberből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez