Bombarobbanás a piramisokhoz vezető úton – videó

Hat rendőr meghalt, amikor bomba robbant egy ellenőrző ponton Kairó külvárosában. Az egyiptomi hatóságok szerint iszlamista merényletről van szó. A Muzulmán Testvériség uralmát erővel számolta fel a jelenlegi államfő 2013-ban. Azóta rendszeresek a dzsihádharcosok támadásai az államhatalom ellen Egyiptomban.

A mostani bombarobbanás azért keltett különleges figyelmet, mert azon az úton történt, melyen turisták ezrei utaznak, hogy megtekintsék a világhírű gízai piramisokat. A turisták által látogatott helyeket a hadsereg és a rendőrség elitalakulatai biztosítják, hiszen Egyiptom számára igen fontos bevételi forrás a turizmus. Amióta 2011-ben megkezdődött az arab tavasz, azóta a turizmus hanyatlásnak indult, hiszen a terrorfenyegetettség borzasztóan megnőtt. Különösen nagy csapás ez Egyiptomnak és Tunéziának, ahol a turizmus az egyik legfontosabb bevételi forrás volt.

Egyiptom nemrég kapott 13 milliárd dolláros hitelt az IMF-től, hogy elkerülje a pénzügyi csődöt. A hitelnek viszont szigorú feltételei vannak. Ez arra kényszeríti a kormányt, hogy csökkentse az ártámogatást a lakosság számára fontos cikkek egész soránál. Mindez elégedetlenséget válthat ki, és megsokszorozódhatnak az iszlamista merényletek. Ezért a bombarobbanás a piramisokhoz vezető úton figyelmeztetés is a kormánynak Egyiptomban: a tűzzel játszik, ha hozzányúl a nép életszínvonalához, mely amúgy sem túl magas.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez