Feleségül vette a 13 éves lányt, akit megerőszakolt és teherbe ejtett

Nem bűnös! – mondta ki az ítéletet Tunéziában a bíróság a 20 éves férj ügyében. A főügyész a házasság visszavonását javasolta. A nők érdekvédelmi szervezetei a házasság megsemmisítését és a férj perbe fogását követelik.

Az arab országok közül Tunéziában élvezik a legtöbb jogot a nők, de a törvény itt is kimondja: 6 éves börtönnel büntethető minden férfi, aki megerőszakolt egy 15 év alatti lányt – kivéve, ha utána feleségül veszi áldozatát! Ebben az esetben ez történt, a bíróság tehát jogi szempontból helyesen döntött.

A nők érdekvédelmi szervezetei ezért is követelik egy új törvény elfogadását, mely már nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a kiskorú lányt megerőszakoló férfi mentesül a törvény szigora alól, ha utána nőül veszi áldozatát. Az új törvény készen van, de a parlament habozik napirendre tűzni …

Hat évvel ezelőtt Tunéziában kezdődött meg az arab tavasz. A diktatúra bukása után a nők érdekvédelmi szervezetei abban reménykedtek: a szebbik nem olyan jogokhoz juthat hozzá, melyek Európában természetesek. A politikai pártok azonban tartanak a mélységesen konzervatív vidéki társadalom ellenállásától. A diktatúra bukása után megerősödtek az iszlamista mozgalmak Tunéziában. Több mint 3 ezer dzsihádharcos csatlakozott az Iszlám Államhoz. Sok véres merénylet történt, és ez visszavetette az idegenforgalmat. Ezért a reformok ügyében a politikai elit joggal óvatos.

A nők érdekvédelmi szervezetei viszont úgy vélik: betelt a pohár! A 13 éves lány sorsa megrázta az egész társadalmat Tunéziában. Naponta vannak tüntetések a parlament előtt, ahol a nők az új törvény elfogadását követelik. Egyben persze azt is, hogy állítsák bíróság elé azt a fiatal férfit, aki megerőszakolta egyik 13 éves unokahúgát, aki teherbe esett. Ezt követően csak akkor vállalkozott a házasságra, amikor a lány szülei börtönnel fenyegették meg. Milyen házasság az ilyen? Mit mond majd az apa a fiának? Anyádat 13 éves korában megerőszakoltam, és így jöttél te a világra?! Ezt kérdik a nők érdekvédelmi szervezetei Tunéziában, ahol még mindig az a közfelfogás, hogy a nőknek szükségképp áldozatot kell hozniuk a család becsületének védelmében…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez