Kim Dzsong Un: nukleáris hatalom lettünk!

Hamarosan lesz olyan interkontinentális rakétánk, amellyel célba juttathatunk nukleáris fegyvereket. Most már senki sem fenyegethet bennünket következmények nélkül. Ezt hangsúlyozta újévi beszédében Észak-Korea ifjú diktátora.

Kim Dzsong Un nemrég ünnepelte a hatalomátvétel ötödik évfordulóját. Ő az Észak-Koreában uralkodó Kim dinasztia harmadik uralkodója. A nemzeti kommunista rendszer feje ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, de most 30 perces televíziós beszédben fenyegette meg az egész világot, mindenekelőtt Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

2016-ban nukleáris hatalom lettünk! – büszkélkedett az ifjú diktátor. Észak-Korea több nukleáris és rakétakísérletet hajtott végre, amióta Kim Dzsong Un átvette a hatalmat. A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy mennyire reális az ifjú diktátor fenyegetése. Abban általában egyetértenek, hogy Észak-Koreának van atombombája, de azt senki sem tudja, mennyire képesek arra, hogy robbanófejet állítsanak elő. A miniatürizálás a nukleáris technológia egyik legérzékenyebb pontja, és nem lehet tudni, hogy mire képesek ezen a téren a hadmérnökök Észak-Koreában. A másik problematikus pont az interkontinentális rakéták ügye: sok kísérlet volt, de mindegyik kudarcba fulladt. Abban minden szakértő egyetért, hogy az elmúlt öt évben jelentős előrelépés történ ezen a téren Észak-Koreában.

Az ENSZ szankciókkal sújtja a világtól elzárkózó rezsimet. Kim Dzsong Un uralomra jutása után sokan remélték: a dinasztia harmadik uralkodója új utakra vezeti az országot. Kevesebbet költ katonai célokra és inkább az életszínvonalat növeli a kínaiak reformjait követve. Ebből semmi sem lett: a reformok híveit eltávolították a hatalomból. Vezetőjüket, aki Kim Dzsong Un rokona és mentora volt, a családjával együtt kivégezték. Az ifjú diktátor tovább halad elődei útján: minden pénzt a hadseregre költ. Ennek állítólag az az oka, hogy a Kim dinasztia attól retteg: úgy végzi majd mint Szaddám Huszein, Kadhafi vagy épp Nicolae Ceausescu, akik a hatalmukkal együtt az életüket is elveszítették…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez