Szaúd-Arábia (nem is annyira titkos) csodafegyvere

Szaúd-Arábiában már 1990 óta folyik az a program, melyben nem éppen gazdag országokból fogadnak sziámi ikreket szétválasztó műtétekre – ellenszolgáltatás nélkül. Eddig negyven operáción vannak túl, három földrész 20 országából érkeztek a betegek.

A lengyel kislányok, Daria és Olga Kolacz a hasuknál, a medencéjüknél, a faruknál és a gerincüknél összenőve születtek. Amikor csaknem 12 évvel ezelőtt Szaúd-Arábia fővárosában szétválasztották őket, a sikeres műtét után látogatóban járt náluk a néhai Abdullah bin Abdulaziz király is – írja az Al-Arabiya.

kiraly

Azóta már háromszor tértek vissza Szaúd-Arábiába, hogy találkozzanak az operációt vezető orvossal, Dr. Abdullah al-Rabeeah-val.

Al-Rabeeah doktor nemcsak az ő szétválasztásukban játszott kulcsszerepet. Ő vezeti azt a programot, amelyet még 1990-ben indítottak el a sivatagi királyságban. Ennek keretében szegény országok sziámi ikreinek adnak lehetőséget a teljes életre. Már több mint 40 ilyen műtétet végeztek el, a páciensek három kontinens 20 országából érkeztek. Csupa olyan kis beteg, akiknek a szülei soha nem engedhették volna meg maguknak a drága beavatkozást. 34 eset hasonló volt a lengyel kislányokéhoz. Egy alkalommal, ahogy az orvos mondja, “áldozati műtétet” végeztek el: a már haldokló ikret leválasztották testvére testéről, hogy az tovább élhessen. Négy esetben pedig létszámon felüli testrészeket távolítottak el olyan kicsikről, akik már egyedül születtek, ikertestvérük valamikor még az anyaméhben halt el – írja a New York Times. A 74 páciensből 70 még ma is él. Azok közül, akik már nem, ketten szívbetegségben haltak meg, egy kolerában, a negyedik pedig agyhártyagyulladásban.

Jóllehet a programban résztvevő orvosok nem dokumentálják az eredményeiket tudományos szakfolyóiratokban, és az orvosi világban kevesen tudnak ezekről, Dr. James O’Neill, az amerikai Vanderbilt Egyetem klinikájának gyereksebész professzora – aki maga is végez ilyen beavatkozásokat –  azt mondja:  ez az egyik legnagyobb ilyen program a világon. Dr. Rabeeah-t egyébként a volt betegei egy része ma is látogatja, épp úgy, mint a két lengyel kislány. Mások fotókat küldenek neki. Két szudáni lány, akiket 1992-ben választott szét, szintén nemrégiben járt nála – azután, hogy átvették a főiskolai diplomájukat.

A programnak az Abdullah királyról elnevezett rijádi gyermekkórház ad otthont, mely a Nemzeti Gárdához tartozik. Maga a projekt az uralkodói bőkezűség, az iszlám jótékonyság és az okos hétköznapi diplomácia keveréke – írja a New York Times. Salman király adja áldását az egyes esetekre és a kormány állja a számlát. Nem csak a műtétét: a kis páciensek és szüleik első osztályra szóló repülőjegyet kapnak, és ingyenes ellátást az operáció és a lábadozás idejére. Az egyes beavatkozásokról részletesen tudósít a helyi média, és van, hogy a nagy nemzetközi lapokat is meghívják.  Az érintett betegek országaiban pedig szintén híre megy az ilyen segítségnek. A most 62 éves Dr. Rabeeah-t egyfajta nemzeti hősként tisztelik Szaúd-Arábiában.

Fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez