Az Iszlám Állam után – nagyot fordult a gyerekekkel a világ Moszul keleti részén

Iraki gyerekek ezrei térhettek vissza az iskolákba Moszul keleti részén – azokban a kerületekben, amelyeket már megtisztítottak az Iszlám Állam fegyvereseitől a kormányerők.

Az UNICEF beszámolója szerint 30 iskola nyílt újra vasárnap, összesen 16 ezer gyerek kaphat már rendes oktatást az iszlamista uralom két éve után. Még ennél is több, további 40 intézmény nyitnak újra a következő hetekben – ha a tűzszerészek már ellenőrizték mind a tantermeket.

Az Iszlám Állam saját szélsőséges ideológiájának terjesztésére használta az iskolákat. A fiúknál a tantervnek nem lehetett része a rajz, a történelem, a filozófia vagy a társadalomtudományok – ezeket az iszlamisták ateistáknak minősítették. Helyettük a Korán verseit kellett bemagolniuk és dzsihád-edzésre kellett járniuk – ezen lövészetet és harcművészeteket tanultak.

A lányok többségét eltiltották a hagyományos oktatástól. Nekik fátylat kellett viselniük, és azt tanulhatták, hogyan főzzenek, takarítsanak és támogassák majdani férjüket.

Az UNICEF arról is beszámolt, hogy sok iskolaépületet katonai célokra használtak az iszlamisták, és ezek a harcokban komolyan megsérültek. Az ENSZ gyermekalapja most újraképzi a tanárokat, és a gyerekeknek is rövid tanfolyamokat szervez, amelyeken megtanulhatják, hogyan vigyázhatnak magukra, kerülhetik el az erőszakos cselekményeket.

A Moszul melletti táborokban még mindig 180 ezer ember van, köztük 13,200 gyerek – ők 100 nappal ezelőtt menekültek el a városból, amikor megindult a csata a visszafoglalásáért. Most őket is visszavezetik az oktatásba.

suliudvar

Miközben Moszul kelet része már a kormányerők kezén van és kezd helyrezökkenni benne az élet, addig a még az ISIS uralma alatt álló nyugati városrészben az ENSZ becslése szerint háromnegyed millió civil lehet. A világszervezet humanitárius koordinátora aggódik értük, az iraki hadsereg ugyanis már készülődik, hogy azokat a kerületeket is visszafoglalja. 20 nemzetközi és iraki segélyszervezet nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy Nyugat-Moszulban a helyzet egyre rosszabb, az alapvető élelmiszerek ára az egekben, víz és áram vagy van, vagy nincs, sokan egyszer esznek egy nap és a bútoraikkal fűtenek.

A BBC térképe, 2017. január 23.
A BBC térképe, 2017. január 23.

A Moszul ostromában meghaltak fele az ENSZ szerint civil – taposóaknák végeztek velük, tűzvonalba kerültek vagy élő pajzsként használták őket. A város, illetve már csak a nyugati fele az Iszlám Állam utolsó nagyvárosi bástyája Irakban, de Szíriában még több nagyváros van az ISIS kezén.

Fotók: UNICEF

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez