Lázad a nyugati, egészségtelen ételek ellen a csendes-óceáni szigetvilág

A szigetek egy részének elege van az idegen eredetű gyorskajákból, ezért kitiltják őket és csak helyi termesztésű, organikus élelmiszereket forgalmaznak majd a jövőben.

Vanuatu – avagy régebbi nevén az Új-Hebridák – egy 83 kisebb szigetből álló óceáni ország, amely nemcsak páratlan szépségéről híres, de egészségtudatos lakóiról is. A szigetcsoport északi részén fekvő Tobát gyakran emlegetik úgy, hogy „az elfeledett tartomány”, azt azonban kevesebben tudják, hogy 10.000 lakójának nagy része önellátó gazda. A helyi piacokon rengeteg friss, helyben termelt élelmiszerhez lehet hozzájutni, beleértve a rákokat, kagylókat, halakat és a különféle egzotikus gyümölcsöket is.

0000110101vanuaut
Luc Dini, a helyi közösség vezetője, aki egyben a turisztikai tanács feje is, kijelentette, hogy kitiltják a tengerentúlról érkező élelmiszereket, mert azok károsak a lakosság egészségére. A legnépszerűbb importtermékek most ugyanis a rizs, az instant termékek és a különböző édességek és kekszek, melyek tele vannak cukorral. Luc Dini szerint szerint lehet, hogy a gyorsételek, ahogy nevük is mutatja, gyorsan elkészíthetők, viszont a tápértékük a nullával egyenlő, és amúgy sincs szükségük az importra, amikor mindent meg tudnak termelni a saját területükön.

„Mi vagyunk Vanuatu legelszigeteltebb tartománya, és talán ezért is maradtunk meg eddig ilyen egészségesnek, de ezt szeretnénk továbbra is fenntartani. A többi tartományban, ahol átvettték a nyugati étkezési szokásokat, látsz egy csomó gyönyörű lányt, akik ha mosolyognak, jól látszik, hogy a fogaik tönkrementek a sok cukortól. Mi nem akarjuk, hogy itt is ez történjen, és felüssék a fejüket a betegségek, amiket a nyugati gyorsétkezés hoz magával” – mondta a vezető a The Guardian-nek.

010101vanuatu
A cél az, hogy 2020-ig ők legyenek Vanuatu első organikus tartománya, és minden nyugatról érkező élelmiszert kitiltsanak. Az is szóba került, hogy még alkoholt sem engednek majd be külföldről, de ebben még nem biztosak. Ahogy ők fogalmaztak, a saját paradicsomukat akarják létrehozni: a lehető legokosabban szeretnék kihasználni a területi adottságaikat, úgy, hogy közben a természetnek sem ártanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez