Nyolc állam pénzügyi alapot hoz létre a családtervezés és az abortuszjog támogatására

Ha a nők nem lesznek urai a saját testüknek, akkor ez súlyos jogsérelmet jelenthet – hangsúlyozta Isabella Lovin svéd miniszterelnök-helyettes, aki nyíltan bírálta Donald Trump ezzel kapcsolatos rendeletét.

A svéd miniszterelnök-helyettes asszony bejelentette: március másodikán konferenciát tartanak Brüsszelben, melyen nyolc állam közli, hogy pénzzel is támogatja azt a nemzetközi alapot, mely védelmezi a nők jogát az abortuszhoz, illetve a tájékoztatáshoz a családtervezésről.

Trump rendelete mintegy 600 millió dolláros veszteséget okoz a nemkormányzati szervezeteknek

Még Reagan elnök döntött úgy, hogy az USA nem támogat egyetlen olyan nemkormányzati szervezetet sem, mely az abortusz jogát képviseli a világban. Ezt a rendeletet Obama elnök visszavonta 2009-ben. Donald Trump egyik első döntése volt, hogy újra érvénybe helyezte Reagan régi rendeletét. Ez azt jelenti, hogy Trump négyéves elnöki periódusában a nemkormányzati szervezetek 600 millió dollártól esnek el.

Ezért kezdeményezi nyolc állam, hogy hozzanak létre nemzetközi pénzügyi alapot a családtervezés támogatására, beleértve az abortuszról szóló tájékoztatást és a terhességmegszakításhoz való jogot is. Először Hollandia vetette ezt fel, mondván: enélkül a közeli jövőben 6,5 millió olyan gyerek születne meg, akit a család nem vár. 2,1 millió olyan abortusz következne be, melyet megfelelő információkkal rendelkező anyák el tudnának kerülni. Körülbelül 21.700 anya pedig belehalna olyan abortuszba, melyet az alapítvány információi megelőznének. Hollandiához eddig hét állam csatlakozott: Svédország, Dánia, Finnország, Belgium, Luxemburg, Kanada és a Zöld-foki szigetek. Érdekes, hogy két olyan állam, melynek élén nő áll, egyelőre nem csatlakozott. A szervezők reménykednek abban, hogy mind Theresa May Londonban, mind pedig Angela Merkel Berlinben meggondolja magát, és március másodikán Brüsszelben már Nagy-Britannia és Németország is ott lesz az aláírók között, akik pénzt adnak arra, hogy a nők tájékoztatásáért és az abortuszhoz való jogért küzdő, illetve az abortusz lehetőségeiről tájékoztató szervezetek ne jussanak csődbe azt követően, hogy Donald Trump megvonta tőlük a támogatást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez