Több mint 200 nő megerőszakolását ismerte be az Iszlám Állam elkapott fegyverese

Ammar Husszein azt mondja: mindegyik nő valamelyik iraki vallási kisebbséghez tartozott és ő kicsit sem bánja, amit csinált. A Reuters készíthetett vele interjút.

Ritka lehetőséget kapott a Reuters hírügynökség a kurd hírszerzőktől. Munkatársa szóra bírhatott két iszlamistát, akiket októberben Kirkuknál ejtettek fogságba a kurdok egy rajtaütés során.

Az egyik férfi, Husszein azt mondja: zöld utat kapott társaival együtt az emírtől, a helyi ISIS-parancsnoktól ahhoz, hogy annyi jazidi és más nőt erőszakoljanak meg, amennyit csak bírnak. “A fiataloknak szükségük van erre” – magyarázta a Reuters újságírójának, miután egy kurd antiterrorista ügynök levette a fejéről a fekete csuklyát. “Ez totál normális dolog.”

Ő maga házról házra járva erőszakolta a nőket több iraki városban is, amikor még nyerésre állt az Iszlám Állam és egymás után hódított meg területeket.

A kurdok azt mondják, nekik is van bizonyítékuk arra, amit az iszlamista csinált, de azt nem tudják, hány esetről lehetett szó. Ezt nyilván egyetlen független forrás sem tudja megerősíteni. De amikor 2014-ben az ISIS letarolta Irak északi részét, szemtanúk szerint tömegével történt ilyesmi. Mint ahogy a nők elrablása és szexuális rabszolgává tétele is mindennapos jelenség volt, akárcsak a férfi rokonok leölése.

Husszein azt állítja: körülbelül félezer embert gyilkolt meg, mióta 2013-ban csatlakozott a terrorszervezethez. “Lelőttük, akit le kellett lőnünk és lefejeztük, akit le kellett fejeznünk.” Az emírek tanították őket az emberölésre, ami először nem is volt könnyű. Kellett hozzá a gyakorlat – mondja. De napról napra javult a helyzet. Egy idő után már hét, nyolc, tíz embert gyilkoltak meg egyszerre. Aztán harmincat vagy negyvenet. Kivitték őket a sivatagba, ott végeztek velük. “Leültettem őket, bekötöttem a szemüket aztán a fejükbe engedtem egy golyót. Ez így volt rendben.

A terrorelhárítók bajban voltak, amikor bevitték. Bivalyerős fiatal férfi, a műanyag bilincset pillanatok alatt lepattintotta a csuklójáról.

Husszein a körülmények áldozatának tartja magát. “Nem volt pénzem. Nem volt senki, aki megmondta volna, mi a rossz, mi a jó. Nem volt munkám. Voltak barátaim, de senki nem adott tanácsot, hogyan éljek.”

Cellája betonfalába vallási jelszavakat véstek a korábbi rabok. Egyetlen tulajdona egy vastag pokróc és egy Korán. Az ablakon rácsok, a padlón műanyag tányér némi rizzsel meg levessel. A falon nehéz bilincsek lógnak.

A most 21 éves Husszein 14 évesen kezdte fegyveres karrierjét. A helyi mecset hitszónoka szervezte be az al-Kaidába. Most a tárgyalására vár az al-Kaidából kivált Iszlám Állam tagjaként.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez