Miért égett halálra 35 lány egy gyermekotthonban?

Ezt vizsgálja az ügyészség Guatemalában, ahol a tűzvész közfelháborodást váltott ki. A tűzoltók ugyanis csak 40 perccel a riasztás után érkeztek a helyszínre a Virgen de la Asuncion gyermekotthonhoz, amely már félig leégett.

Az igazán drámai vádat emberi jogi szervezetek szegezték a hatóságoknak: lehet, hogy a lányok azért haltak tűzhalált, mert a szobák ajtaja be volt zárva? Egyes hírek szerint a lányok egy csoportja megszökött az intézetből, ahova a rendőrök hozták vissza őket. Büntetésből bezárták őket. Ez lett a vesztük. 35-en meghaltak és 23 lányt kórházban ápolnak súlyos sérülésekkel.

Az egész intézet amúgy is túlzsúfolt volt: sokkal több gyerek és tinédzser élt a falak között, mint ahányra a gyerekotthonnak engedélye volt. A gyerekek közül sok az árva és a hátrányos helyzetű. Sokan közülük rokkantak. Az emberi jogi szervezetek most az várják az ügyészségtől, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet. Ha pedig kiderül, hogy a lányokat bezárták, és ezért nem tudtak menekülni, akkor indítsanak bűnvádi eljárást az intézet vezetősége ellen Guatemalában, ahol 35 lány tűzhalála nagy visszhangot váltott ki a közvéleményben – mely különben is igen kritikus a hatóságokkal szemben a latin-amerikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez