20 millió embert, köztük 1,4 millió gyereket fenyeget idén az éhhalál

Az ENSZ 1945-ös fennállása óta a legnagyobb humanitárius katasztrófával néz szembe: négy országban 20 millió ember halhat éhen, ha nem érkezik segítség külföldről. Erre a drámai helyzetre hívta fel a figyelmet a Biztonsági Tanácsban Stephen O’Brien. Az ENSZ humanitárius főnöke hangsúlyozta: Jemenben, Szomáliában, Dél Szudánban és Nigériában az állandó harcok akadályozzák azt, hogy a külföldi segélyszállítmányokat megkapják a leginkább rászorulók

Jemenben a legdrámaibb a helyzet: 14,1 millió embert fenyeget éhhalál. A polgárháború, mely a szunnita és síita törzseket állítja egymással szembe, évek óta tombol. Szaúd-Arábia és a szunnitákat támogató koalíció többi tagja lezárta Áden kikötőjét, hogy ellenfelei ne kaphassanak utánpótlást. Ennek következtében az élelmiszerszállítmányok már el sem jutnak Jemenbe.

Szomáliában nagy gond a kalózkodás: az ENSZ szállítmányait rendszeresen megdézsmálják. Ebben az országban 2,9 millió ember halhat éhen. A helyi humanitárius főnök emlékeztetett a múltra: akkor annyit késett az ENSZ-segély akciója, hogy mire a szállítmány megérkezett Szomáliába, már mindenki éhen halt. Szomáliában a demokratikus rendszer csak a fővárost ellenőrzi, vidéken az al-Sabah az úr. A fanatikus dzsihádharcosok letették a hűségesküt az önjelölt kalifának. A humanitárius szállítmányokat elrabolják, az ENSZ embereit meggyilkolják. Dél-Szudánban 4,9 millió ember van életveszélyben az éhínség miatt. Itt is polgárháború dúl: a keresztény törzsek egymást ölik ahelyett, hogy az ország problémáit próbálnák megoldani.

Nigériában, Afrika legnépesebb államában az északi rész a leginkább fenyegetett terület, mert ott a Boko Haram az úr. 1,8 millió ember halhat ott éhen, mert az iszlamista fegyveresek szabályosan vadásznak a humanitárius élelmiszerszállítmányokra.

Mit tehet az ENSZ ? 4,4 milliárd dollárra lenne szükség a tömeges éhhalál megakadályozására ebben a négy országban – mondta az ENSZ humanitárius főnöke. Ez a pénz egyelőre nincs meg. A következő probléma a szállítmányok eljuttatása az éhezőkhöz. Ehhez katonai erők kellenek. Jelenleg ezek küldésére sincs szándék. Ilyen körülmények között szinte elkerülhetetlen a tömeges éhhalál, amely 20 millió embert, köztük 1,4 millió gyereket sújthat- hangsúlyozta az ENSZ humanitárius főnöke a Biztonsági Tanács előtt New Yorkban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez