Fukusima – a miniszterelnök hat év után fejet hajt az áldozatok előtt

Ígérem, hogy a kormány a jövőben mindent megtesz a természeti katasztrófák áldozatainak támogatására – mondta Abe Sinzó miniszterelnök a hat évvel ezelőtti nukleáris katasztrófára emlékezve.

Fukusima mellett több atomerőmű is súlyosan megsérült a cunami következtében. Több tízezer embert ki kellett költöztetni a katasztrófa sújtotta körzetből. A sajtó sokáig cikkezett arról, hogy a katasztrófavédelem akciója nem volt eléggé gyors és hatékony. Néhány környezetvédő szervezet ezt azzal magyarázta, hogy az atomlobbi nagyon erős a konzervatív kormánypártban. Közben viszont a közvélemény jelentős része atommentes Japánt szeretne. A távol-keleti szigetországot két atomtámadás is érte 1945-ben, ezért a félelem a nukleáris robbanástól illetve sugárzástól teljesen érthető.

Abe Sinzó miniszterelnök most fejet hajtott a fukusimai áldozatok előtt, de hangsúlyozta: Japán nem mond le nukleáris programjáról. Japánnak nincsenek saját energiaforrásai. Ezért ha lemondana a nukleáris energiáról, akkor teljes mértékben rá lenne utalva a külföldi olaj- és földgázszállításokra. Ezt pedig mindenképp szeretné elkerülni a szuverenitására oly büszke Japán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez