Nagy a jövés-menés: Moszkvába is ellátogat az amerikai külügyminiszter

Az orosz fővárosban sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták azt a hírt, hogy Moszkvába érkezik Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Washingtonban a demokrata ellenzék máris bírálta a tervet, mondván, hogy Putyin rendszerének nyújt támogatást.

Rex Tillerson, aki korábban az ExxonMobil főnöke volt, jó kapcsolatokat ápolt Putyinnal. Többször bírálta azokat a szankciókat, melyeket a NATO-tagállamok alkalmaznak Oroszországgal szemben. A szankciók oka az, hogy Oroszország egy népszavazást követően annektálta a Krím-félszigetet. Ennek épp mostanában ünnepelték a harmadik évfordulóját Oroszországban, de Vlagyimir Putyin nem vett részt a megemlékezésen.

Rex Tillerson egyébként elmulasztja az első hivatalos NATO külügyi értekezletét Brüsszelben – ez derül ki a programjából. A mulasztás oka nem Oroszország, hanem Kína. Az amerikai diplomácia vezetője épp most fejezte be pekingi látogatását. Meghívta Hszi Csin-ping elnököt az USA-ba. Az amerikai-kínai csúcsra április 6-án és 7-én kerül sor Floridában, Trump elnök ottani birtokán.

Ezt követően Tillerson Olaszországba utazik, ahol hét nagyhatalom külügyminiszterei találkoznak. Ennek a G7 értekezletnek az egyik fő témája épp Oroszország lesz, hiszen Moszkva valamikor tagja volt ennek a csoportnak, de az ukrajnai válság miatt kizárták. Tillerson Olaszországban nyilván egyeztet a hat másik külügyminiszterrel (Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada), és ezt követően tárgyal majd Moszkvában.

Washingtonban az ellenzék azzal vádolja Trump diplomáciáját, hogy fontosabb számára a nagyhatalmakhoz fűződő viszony, mint a kisebb NATO-szövetségesek megnyugtatása. A NATO-ban mindenekelőtt Lengyelországban és a három balti államban vannak különösebb félelmek Moszkvával szemben – elsősorban a történelmi tapasztalatok miatt.

Tillerson hamarosan találkozik a NATO külügyminisztereivel Washingtonban, de ott a téma nem Oroszország, hanem az Iszlám Állam lesz. Trump már a választási kampány idején megígérte: ha elnök lesz, akkor első dolgának tekinti majd az Iszlám Állam felszámolását. Ehhez viszont jól jön Oroszország támogatása. Nemrég Törökországban egyeztette terveit az USA, Oroszország és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnöke. Valamiféle katonai együttműködés tehát már van az USA és Oroszország között. Rex Tillerson külügyminiszterre vár, hogy Moszkvában tisztázza: milyen is legyen a két állam kapcsolata Donald Trump elnökségének idején?

Fotó: Rex Tillerson még az ExxonMobil főnökeként Vlagyimir Putyinnal, 2012 / kremlin.ru.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez