Találkozik-e Putyin elnökkel Marine Le Pen Moszkvában?

A francia szélsőjobb vezére részt vett az orosz parlament ülésén Moszkvában. Majd sietve távozott onnan. Irány a Kreml!

A hivatalos indoklás szerint Marine Le Pen asszony egy francia kiállítást tekint meg ott, de valószínű, hogy inkább Putyin elnökkel találkozik majd. Az orosz államfő mindig is elismeréssel beszélt a francia szélsőjobb elnökasszonyáról, aki a választási kampány kellős közepén talált időt arra, hogy Oroszországba utazzon.

Marine Le Pen asszony úgy nyilatkozott, hogy Franciaországnak és Oroszországnak az eddiginél szorosabban együtt kellene működnie az iszlamista terrorizmus elleni harcban. Ez Putyin orosz elnök álláspontja is. Franciaország jelenleg az EU többi tagállamához hasonlóan szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben az ukrajnai válság miatt. Ezt Le Pen asszony ellenzi. A francia szélsőjobb legfőbb üzenete a választásokon Franciaországban az iszlamista terrorizmus elleni határozottabb fellépés. Minthogy az elmúlt két évben sok véres merénylet volt francia földön, ezért a szélsőjobb sok támogatóra talál.

Jelenleg Marine Le Pen asszony a legnépszerűbb elnökjelölt a közvélemény-kutatók szerint. A szélsőjobb elnökasszonya bírálja az EU-t, és fontolóra venné Franciaország kilépését, ha hatalomra kerülne. Franciaországban is elhangzik a vád – éppúgy, mint Trump kapcsán Amerikában – hogy Oroszország beavatkozik a választásokba, és ott nyíltan Marine Le Pen asszonyt támogatja.

Ennek egyébként régi hagyománya van: 1974-ben az elnökválasztási harc során a Szovjetunió nagykövete tüntetően találkozott a jobboldal egyik jelöltjével. Valéry Giscard d’Estaing meg is nyerte az elnökválasztást. A francia közvélemény meglehetősen oroszbarát, hiszen két világháborúban együtt harcoltak. Párizsban ma is van Sztálingrád tér, miközben Oroszországban sok kisdiák azt sem tudja: hol volt Sztálingrád, melyet több mint ötven éve Volgográdnak hívnak…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez