Miről tárgyalt Le Pen és Putyin a Kremlben?

Mindig Oroszország pártján álltam. Két hónap múlva is ez lesz az álláspontom – hangsúlyozta Marine Le Pen Moszkvában a közelgő francia elnökválasztásra utalva.

Le Pen asszonyt fogadta Putyin, aki tagadta, hogy Moszkva a szélsőjobb vezérét támogatná az elnökválasztáson. Franciaországban tartják magukat a hírek, hogy Moszkva, miközben támogatja a szélsőjobb jelöltjét, megpróbálja ellehetetleníteni a vetélytársakat. Különösen Emanuel Macron liberális jelölt zavarja őket, aki állást foglalt amellett, hogy fenn kell tartani a szankciókat Oroszország ellen. Ezzel szemben Marine Le Pen asszony Moszkvában is elmondta: szerinte károsak a szankciók, melyeket az EU az ukrajnai válság miatt vezetett be Oroszországgal szemben 2014-ben.

A Le Pen-Putyin találkozó fő témája az iszlamista terrorizmus volt. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy nemzetközi összefogás kell a dzsihádharcosok ellen. Mindketten bírálták azt, hogy az Európai Unió nagy számban enged be muzulmán menekülteket és migránsokat. Mind Putyin, mind pedig Marine Le Pen asszony azon a véleményen van, hogy a közöttük terroristák is beszivároghatnak az Unióba. A legutóbbi napok eseményei ezt a nézetet nem támasztották alá. Párizs Orly repülőterén olyan dzsihádharcos támadt a katonákra, aki Párizsban született. Londonban a merénylő szintén brit állampolgár volt. Csecsenföldön nemrég merényletet hajtottak végre egy orosz katonai támaszpont ellen. 12 ember – köztük hat katona – meghalt. Csecsenföld Oroszország muzulmán többségű része. Putyin elnök épp azzal alapozta meg a népszerűségét Oroszországban, hogy brutálisan leszámolt az iszlamista terrorizmussal Csecsenföldön.

Marine Le Pen az orosz sajtónak adott interjújában kitért arra is, hogy az USA-nak és Oroszországnak együtt kellene fellépnie az iszlamista terrorizmus ellen, nem pedig hidegháborút folytatnia egymás ellen. Az USA külügyminisztere, Rex Tillerson április második felében látogat el Moszkvába, hogy erről tárgyaljon Putyinnal.

Fotó forrása: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez